Alianța Dinamică pentru Spectru (DSA) solicită Comisiei Europene (CE) să sprijine alocarea benzii superioare de 6 GHz pentru utilizare scutită de licență pentru membrii săi, pentru a se asigura că Europa utilizează tehnologiile Wi-Fi în beneficiul maxim al afacerilor europene, transmițând mesajul direct că „Wi-Fi-ul contează”.
DSA se descrie ca o organizație globală, interindustrială, non-profit, care pledează pentru legi, reglementări și cele mai bune practici economice care vor duce la o utilizare mai eficientă a spectrului și vor promova inovația și conectivitatea accesibilă pentru toți.
Într-o scrisoare deschisă adresată vicepreședintelui executiv al CE pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, DSA declară că oferă opiniile colective a 58 de organizații – care includ asociații industriale, producători de echipamente, furnizori de servicii de internet, furnizori de chipset-uri, operatori de acces prin fibră optică, servicii de aplicații de conținut și dezvoltatori de tehnologii de realitate virtuală, augmentată și mixtă – convinse de puterea Wi-Fi-ului în conjuncție cu 5G, fibră optică, acces wireless fix și tehnologie prin satelit pentru a sprijini planul Europei pentru deceniul digital.
Pe scurt, DSA este ferm convinsă că Wi-Fi-ul este esențial pentru construirea unei Europe competitive și conectate și că infrastructurile și serviciile esențiale, cum ar fi spitalele și universitățile, se bazează în mare măsură pe Wi-Fi pentru a continua să promoveze bunăstarea pacienților și oportunitățile de învățare ale studenților.
Mai mult, avertizează că, fără un spectru Wi-Fi suplimentar, întreprinderile europene vor fi mai puțin competitive la nivel global din cauza costurilor mai mari ale conectivității wireless și a accesului redus la noile tehnologii.
Scrisoarea spune: „Wi-Fi în banda superioară de 6 GHz va oferi conectivitate de mare viteză, cu latență ultra-scăzută, cost redus și de mare viteză, care va permite inovații în industrie, inclusiv producție automatizată, logistică inteligentă și IoT industrial [internetul lucrurilor]… Lipsa spectrului suplimentar va pune, de asemenea, în pericol eficacitatea investițiilor majore făcute în rețelele de fibră optică. Mersul în direcția greșită în banda superioară de 6 GHz va împiedica dezvoltarea de noi aplicații în aceste cazuri de utilizare.
„Wi-Fi se remarcă ca fiind cea mai bună tehnologie pentru conectivitatea în interior, oferind conexiuni la internet mai sustenabile și mai eficiente din punct de vedere al costurilor. Acest lucru este crucial pentru satisfacerea cerințelor de conectivitate ale cetățenilor și IMM-urilor [întreprinderi mici și mijlocii] și crește opțiunile consumatorilor cu privire la modul în care se conectează la internet de mare viteză.”
Scrisoarea se încheie cu un apel direct către Virkkunen, informându-l că i s-a încredințat un portofoliu crucial pentru a gestiona politica tehnologică europeană și că, deși s-au realizat deja multe, o Europă competitivă și conectată este încă departe și că Europa este deja în urma altor țări în adoptarea celor mai recente standarde Wi-Fi.
„Grupul pentru politica în spectrul radio, coordonat de Comisie, lucrează în prezent la viziunea sa pentru banda superioară de 6 GHz”, se arată în comunicat. „Nu putem sublinia îndeajuns cât de crucială va fi această poziție… Această decizie va permite Europei să implementeze în sfârșit cele mai noi generații (deja existente) de Wi-Fi, 6E și 7 și viitorul Wi-Fi 8. Deciziile privind spectrul au un impact direct asupra ambițiilor pe care UE [Uniunea Europeană] dorește să le atingă prin Legea rețelelor digitale.”
„În acest moment, avem o singură solicitare simplă pentru UE: să facă banda superioară de 6 GHz (6,425–7,125 GHz) disponibilă pentru operațiuni Wi-Fi nerestricționate”, continuă scrisoarea. „În cele din urmă, Legea rețelelor digitale, revizuirea Codului european al comunicațiilor electronice și obiectivele deceniului digital 2030 vor fi esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor, promisiunea Europei de competitivitate și de a deveni un continent al inteligenței artificiale”.