Spațiile de coworking continuă să crească în relevanță la nivel global, dar și local. Dacă la nivel internațional, piața a crescut de la 23,35 miliarde de dolari în 2024 la o proiecție estimată de 27,64 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 18,4% , și în România, fenomenul se traduce prin comunități tot mai active și cu așteptări clare: un cadru de lucru flexibil, cu deschidere spre oportunități diverse.
Cum arată comunitatea de coworking în 2025?
Datele colectate surprind o transformare clară, 55% dintre respondenți sunt femei, iar 51% au vârste între 36–45 de ani, ceea ce ne arată că spațiile de coworking nu mai sunt dominate de freelanceri tineri, ci devin relevante pentru profesioniști maturi. Totodată, 70% dintre respondenți au studii de master, confirmând un profil educațional peste medie. Peste 50% optează pentru formule flexibile (coworking desk). Doar 24% sunt fondatori unici, în timp ce 51% se identifică drept freelanceri, sugerând o comunitate predominant solopreneurială, dar variată.
Ce caută oamenii în coworking?
Deși spațiul fizic este important, profesioniștii care apelează la un spațiu de coworking caută rețeaua, posibilitatea de învățare. Astfel, 63% consideră că accesul la infrastructură este foarte important, dar aproape la fel de mulți spun același lucru despre: apartenența la o comunitate activă (61%), dezvoltare de abilități (59%), conectarea cu experți și mentori (55%).
Totodată, 58% au declarat că au beneficiat efectiv de sprijin în găsirea de clienți prin rețeaua Impact Hub Bucharest, în timp ce 49% au primit sprijin pentru dezvoltare profesională, iar 28% au fost ajutați să acceseze oportunități de finanțare.
Coworkingul creează valoare reală
O parte semnificativă dintre respondenți indică Impact Hub Bucharest ca având un rol clar în succesul profesional. 36% spun că peste 25% din reușita lor în 2024 s-a datorat sprijinului oferit de comunitate. Mai mult, 14% afirmă că acest aport a depășit 50%, iar 6% chiar 75%.
Tendințele globale se simt local
Sondajul surprinde și câteva direcții strategice care definesc viitorul coworkingului în România:
• Flexibilitate: modele de abonament adaptabile, de la pachete săptămânale la acces nelimitat
• Wellbeing și autonomie: accent pe ritmuri sustenabile de lucru
• Comunitate activă: spațiile devin huburi de învățare și colaborare, nu doar infrastructură
• Zero griji administrative: membrii vor un loc unde se pot concentra pe ce contează