Energie&Utilitati — January 11, 2022 at 7:42 pm

Tendințe tehnologice în energie și utilități în 2022

by

Adoptarea în creștere 5G, cloud computing și AI este probabil să determine transformarea digitală în sectorul energiei și utilităților în acest an.

market stock graph and information with city light and electricity and energy facility industry and business background2021 a fost un an tumultuos pentru domeniul energiei și utilităților. Mai multe utilități au suferit atacuri ransomware, care au ridicat îngrijorări serioase cu privire la securitatea cibernetică pentru infrastructura critică. În același timp, industria s-a confruntat cu preocupări legate de fiabilitatea rețelei, adaptându-se în același timp la o cerere crescută de surse regenerabile de energie.

Păstrarea competitivității a solicitat furnizorii de energie să fie agili și inovatori și să căute constant soluții tehnologice pentru a echilibrara cererea și oferta de energie, reducând în același timp costurile.

Deși există multe tehnologii care pot ajuta aceste organizații să-și atingă obiectivele digitale, câteva vor avea un impact mai mare în 2022. Acestea sunt tendințele tehnologice pe care trebuie să le urmăriți în sectorul energiei și utilităților.

1. Utilizarea 5G va crește în industria energetică

Industria de energie și utilități va continua să modernizeze rețeaua electrică pentru a o face mai fiabilă și mai puțin costisitoare. Companiile de utilități se bazează pe milioane de dispozitive conectate, cum ar fi contoare inteligente și senzori, pentru a partaja date din diferite locații, iar 5G poate spori fiabilitatea și securitatea acestor conexiuni.

Pe lângă comunicarea îmbunătățită, tehnologia 5G va permite producătorilor de energie să încorporeze mai ușor sursele de energie regenerabilă în rețea. De asemenea, va permite o utilizare mai mare a contoarelor inteligente pe dispozitivele mobile, de care vor beneficia atât furnizorii, cât și consumatorii.

2. Migrarea către cloud

Companiile energetice creează și colectează în mod constant cantități mari de date care pot fi culese în mai multe scopuri. Dar gestionarea, stocarea și protecția acestor date pot fi copleșitoare pentru orice organizație.

Adoptarea cloud-ului va crește probabil pentru furnizorii de energie în 2022. Industria se bazează deja în mare măsură pe dispozitivele IoT și utilizează date pentru a activa instrumente inovatoare, cum ar fi digital twins. Cloud-ul este o parte critică a unor astfel de dezvoltări tehnologice, iar această tendință nu se va schimba în 2022.

3. Securitatea cibernetică rămâne prioritate maximă

Având în vedere creșterea numărului de ransomware și a altor atacuri cibernetice, precum și a tacticilor în continuă schimbare ale infractorilor cibernetici, nu este surprinzător faptul că mai multe soluții de securitate cibernetică vor fi implementate în 2022 pentru a aborda amenințările. Se așteaptă ca guvernele și utilitățile să pună un accent mai mare pe dezvoltarea de soluții inovatoare și rezistente.

Confruntați cu un peisaj de amenințări în continuă evoluție, furnizorii de energie nu au de ales decât să investească în soluții de securitate care pot minimiza timpul de nefuncționare în cazul unui atac.

4. AI stimulează inovația

În 2021, companiile energetice au început deja să folosească AI pentru a stimula operațiunile. Tehnologia s-a dovedit utilă pentru prognoza necesarului de energie, gestionarea resurselor și stocarea eficientă a energiei. În viitor, va fi un instrument de neprețuit pentru a face tranziția către un sistem energetic care utilizează mai multe surse regenerabile de energie.

AI și învățarea automată pot fi folosite pentru a prezice cu precizie prețurile și cererea de energie și pentru a optimiza consumul de energie. Guvernele mizează pe aceste tehnologii pentru a accelera cercetarea care va permite stocarea pe termen lung a energiei.

Inteligența artificială va fi, de asemenea, un instrument esențial în echilibrarea numeroaselor surse care contribuie cu energie electrică la rețea, susținând estimarea și livrarea energiei către consumatori mult mai rapide și mai eficiente.