EDUCATIE / JOB, Evenimente — May 26, 2025 at 3:21 pm

Educația digitală în era AI: idei, inovație și premii la Conferința Națională 3DUTECH 2025

by

Conferința Națională 3DUTECH – Modelează viitorul! a reunit lideri din educație, cercetare și industrie tech și a desemnat cele mai inovatoare proiecte AI For Good dezvoltate de liceeni din toată țara.

Evenimentul a avut loc pe 22 mai 2025, la Universitatea Româno-Americană din București și a fost susținut de ECDL Romania – ICDL Certification, în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri din România.

Sub tema „Educație și inovație digitală pentru o generație care creează, gândește critic și construiește responsabil în era AI”, participanții –  liceeni și studenți, profesori, cercetători, experți în educație și profesioniști din industria tech –  au explorat impactul noilor tehnologii asupra educației și societății, într-un dialog inspirațional despre rolul noilor tehnologii în formarea unei generații pregătite pentru viitor.

499521125_1222466753002769_577145987656645198_nPanelul de deschidere, moderat de jurnalistul Mihai Peticilă (Edupedu), i-a avut ca invitați pe Radu Szekely (Ministerul Educației), prof. univ. dr. habil. Tudor Edu (Universitatea Româno-Americană) și Irinuca Văduva (ECDL Romania – ICDL Certification).

Radu Szekely a declarat: „Cred că nu e nici sănătos, nici posibil, cred, să fie interzisă [inteligența artificială] în sistemul de învățământ.” Tot el a subliniat importanța integrării AI în curriculum și dezvoltării de competențe relevante: „Îmi doresc din interiorul Ministerului Educației să avem cât de curând o asemenea strategie.”

Prof. Tudor Edu a adus perspectiva academică asupra eticii și gândirii critice: „Un absolvent ar trebui să știe să utilizeze instrumentele, să fie critic în privința rezultatelor și să poată comunica ceea ce a descoperit.” Tot el a reamintit rolul ecosistemic al noilor tehnologii: „Vorbim de inteligență artificială, dar trebuie să vorbim și de celelalte trei componente care formează un ecosistem: internetul lucrurilor, realitate virtuală și realitate augmentată.”

500191036_1222466283002816_7121789663762335876_n

Irinuca Văduva, inițiatoarea programului 3DUTECH, a accentuat rolul profesorilor: „Principalul motor rămâne în continuare profesorul.” Ea a subliniat nevoia de formare clară și structurată: „Un standard internațional de certificare îți oferă o claritate și o structură absolut necesară.”

În partea a doua a conferinței, experți din zona tech și antreprenorială au prezentat exemple aplicate de utilizare a inteligenței artificiale în cercetare, educație, procese de business, automatizare și securitate. Invitați precum Andrei Luchici (director CRAI – Center of Research in AI), Bogdan Șerban (Brainwaves AI), Adrian Drăgan (SecurifAI) și Adrian Manolescu (Samsung România) au ilustrat cum AI-ul poate sprijini atât inovarea, cât și eficiența în viața reală.

De asemenea, Anca Stănciulică, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București, a împărtășit propria experiență în cadrul unei echipe de robotică recunoscute internațional, iar prof. Kabai Timea (CN „Ioan Slavici” Satu Mare) a fost distinsă cu titlul de 3DUCATOR, pentru implicarea constantă în formarea generațiilor de tineri pasionați de tehnologie.

Finala competiției naționale AI For Good a adus în fața unui juriu format din specialiști din educație, cercetare, media și business tech, 10 echipe de liceeni și profesori din întreaga țară, care au prezentat soluții inovatoare de impact, dezvoltate cu ajutorul AI, 3d printing și robotics.

Cele trei premii ale competiției AI For Good au fost acordate următoarelor echipe:

Premiul I a revenit echipei – AICitizens de la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, pentru proiectul MK59, un sistem inteligent de sortare automată a deșeurilor, bazat pe AI.
Premiul al II-lea a fost obținut de ASTRO, proiect individual semnat de eleva Niculescu Claudia Melissa de la Colegiul Național „Spiru Haret” din București, care a propus o soluție inovatoare tot în domeniul sustenabilității.
Premiul al III-lea a fost acordat echipei TBD Robotics, formată din elevi ai Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” și Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, pentru RoboRover – un sistem autonom de explorare și intervenție în medii periculoase, bazat pe AI.

Celelalte echipe finaliste s-au remarcat prin soluții creative cu aplicații în educație incluzivă, intervenții de urgență, sustenabilitate și mobilitate urbană:

• EDUSense – Inclutech (CN „Ioan Slavici” Satu Mare)
• STS Danubius Celeritas – Seramitae (CN „Costache Negri” Galați)
• VisionCap – Team Vesos (CN „G. M. Murgoci” Brăila)
• FlyByAI – Colțan Rareș(CN „Zinca Golescu” Pitești)
• AutoResQ – Darius Grindei (CN „Emil Botta” Adjud)
• ECO Start – Eco Shift (CN „Zinca Golescu” Pitești)
• Drona S.H.031 – Soft Hoarders (CN „Frații Buzești” Craiova).

500543922_1222466776336100_1293380737380977189_nUn eveniment susținut de ECDL Romania și AOAR, alături de Universitatea Româno-Americană din București

Zilele 3DUTECH 2025 (21-22 mai) au fost  organizate de ECDL Romania – ICDL Certification, cu suportul Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și al Universității Româno-Americane.

3DUTECH – Modelează viitorul! este o inițiativă amplă ce a atins a VII-a ediție și reprezintă o platformă ideală pentru tinerii pasionați de noile  tehnologii și competențele digitale relevante. Programul vizează să ofere tinerilor o experiență educativă și interactivă. Scopul său principal este să le stimuleze gândirea critică, să le încurajeze creativitatea și să le dezvolte abilitățile necesare realității actuale dominate de tehnologie.

În ultimii ani, 3DUTECH a obținut rezultate remarcabile.

Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piață a muncii. În plus, se contribuie și la un proces real de transformare tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

Opțional național pentru liceu și Tehnician imprimare 3D, o nouă meserie adăugată în COR

La inițiativa 3DUTECH a fost aprobat un opțional național pentru liceu de către Ministerul Educației, iar profesorii pot obține credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing.

Totodată, s-a introdus meseria de „tehnician imprimare 3D” în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Prin acest program se urmărește o actualizare a calificărilor, ținând astfel pasul cu realitățile din piața muncii, profund influențată de transformările tehnologice.

Până în prezent, 3DUTECH a reușit să activeze 62 de hub-uri 3D printing și robotică în licee din toate județele din România și să dezvolte o rețea de sute de profesori specializați în 3D printing și robotics, care au pregătit la rândul lor peste o mie de tineri, având oportunitatea să se certifice internațional în aceste domenii. AI este următorul domeniu care va completa portofoliul 3DUTECH al ediției curente cu 20 de hub-uri AI Empowered, consolidând poziția 3DUTECH ca platformă educațională de referință pentru pregătirea tinerilor în domenii emergente.

3DUTECH nu doar pregătește tinerii pentru viitor, ci îl construiește alături de ei, folosind tehnologia ca instrument al educației responsabile.