Guvernare/Licitatii — July 16, 2025 at 5:13 pm

Comisia Europeană publică Orientările privind protecția minorilor în mediul online

by

image003Orientările privind protecția minorilor în mediul online, elaborate de către Comisia Europeană în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (DSA), cuprind o lista neexhaustivă de măsuri proporționale și adecvate pentru protejarea minorilor împotriva unor riscuri online, precum: racolarea de minori în scopuri abuzive (grooming), conținut dăunător, comportamente problematice de dependență, cyberbullying, dar și practici comerciale dăunătoare.

Orientările se aplică tuturor platformelor online accesibile minorilor, cu excepția microîntreprinderilor și întreprinderilor mici. Printre recomandările-cheie se numără:

Setarea conturilor minorilor ca fiind private in mod implicit, astfel incat informatiile personale, datele si continutul publicat de acestia sa ramana ascunse fata de persoanele necunoscute, pentru a reduce riscul contactarii nesolicitate.
Modificarea sistemelor de recomandare ale platformelor, pentru a limita expunerea minorilor la continut daunator sau la asa-numitele „bule de continut” (rabbit holes). Se recomanda ca platformele sa ofere minorilor un control sporit asupra propriilor fluxuri de continut.
Imputernicirea minorilor sa blocheze sau sa dezactiveze notificarile pentru orice utilizator precum si prevenirea adaugarii in grupuri fara consimtamantul lor explicit – masuri ce pot reduce riscul de cyberbullying.
Interzicerea descarcarii sau realizarii de capturi de ecran ale continutului postat de minori de catre alti utilizatori, pentru a preveni distribuirea neautorizata a materialelor intime sau cu continut sexual si extorcarea sexuala.
Dezactivarea implicita a functiilor ce incurajeaza utilizarea excesiva, precum „streaks” (siruri de mesaje continue), continut efemer, notificari de citire („read receipts”), autoplay sau notificari push. De asemenea, se recomanda eliminarea designului persuasiv orientat spre maximizarea angajamentului si aplicarea de masuri de siguranta privind chatbot-urile bazate pe inteligenta artificiala.
Prevenirea exploatarii lipsei de alfabetizare comerciala a minorilor, astfel incat acestia sa nu fie expusi la practici manipulative sau care pot genera cheltuieli nedorite si comportamente de dependenta – inclusiv prin monede virtuale sau „loot boxes”.
Introducerea unor masuri pentru imbunatatirea instrumentelor de moderare si raportare, inclusiv feedback prompt si cerinte minime pentru instrumentele de control parental.

De asemenea, Orientarile recomanda utilizarea unor metode eficiente de asigurare a varstei, metode care sa fie precise, fiabile, robuste, neinvazive si nediscriminatorii, mai ales in ceea ce priveste restrictionarea accesului la continut pentru adulti (precum pornografie sau jocuri de noroc), dar si in cazurile in care legislatia nationala stabileste o varsta minima pentru accesul la anumite servicii. Metoda-cadru pentru verificarea varstei, pe baza careia pot fi construite aplicatii, precum si Portofelele europene de identitate digitala (EU Digital Identity Wallets), care vor deveni disponibile in curand, vor fi exemple de conformitate si standarde de referinta pentru metoda de verificare a varstei bazata pe dispozitiv. In alte cazuri, cum ar fi atunci cand termenii si conditiile stabilesc o varsta minima mai mica de 18 ani, din cauza riscurilor identificate pentru minori, Orientarile recomanda estimarea varstei.

Ca si Regulamentul DSA, Orientarile adopta o abordare bazata pe risc, avand in vedere ca platformele online pot prezenta tipuri diferite de riscuri pentru minori, in functie de natura, dimensiunea, scopul si baza de utilizatori. Orientarile promoveaza o abordare centrata pe siguranta si confidentialitate prin design si sunt ancorate in drepturile minorului. Platformele trebuie sa se asigure ca masurile adoptate nu restrang in mod disproportionat drepturile minorilor.

Atat Comisia Europeana cat si ANCOM vor utiliza aceste Orientari in evaluarea respectarii obligatiilor prevazute la art. 28 alin.(1) din Regulamentul privind serviciile digitale de catre furnizorii de servicii intermediare. Respectarea Orientarilor este insa voluntara si nu garanteaza automat conformitatea cu Regulamentul.