Analiza — November 15, 2020 at 10:30 pm

Un alt scop al cheltuielilor IT

by

Tight budgetingDin punct de vedere al cifrelor pure, cel mai nou raport de previziune Gartner privind cheltuielile IT în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa arată că nivelul acestora va scădea cu 6,5% în 2020, dar va cunoaşte o creştere de 2,8% în 2021. Diferit va fi însă scopul final al acestor cheltuieli, deoarece Gartner prevede că această creştere din 2021 va fi alimentată de investiţii în tehnologii de sprijinire a lucrului de la distanţă.

În alte zone de prognoză, firma de analiză previzionează o scădere de 7,7% a cheltuielilor cu centre de date în 2020, dar o creştere de peste 4% în 2021.

Cheltuielile cu aplicaţiile software de afaceri, care sunt prognozate să scadă cu 4% în acest an, vor creşte cu 6% în 2021. Iar scăderea de 15% a cheltuielilor cu dispozitive din 2020 se va transforma într-o creştere de aproape 2% în 2021.

„Pandemia a forţat angajatorii să adopte lucrul de la distanţă şi să-l transforme în politică strategică legată de forţa de muncă”, notează analiştii Gartner. „Ca atare, PC-urile mobile sunt o necesitate pentru lucrul la distanţă şi firmele din zona EMEA îşi vor reorienta o parte din cheltuieli către astfel de dispozitive”.

Viteza de adopţie a lucrului de la distanţă diferă considerabil în lume depinzând de nivelul de adopţie IT, cultura locală şi mixul de industrii existent. Gartner previzionează că Statele Unite vor conduce fenomenul lucrului la distanţă în 2021, cu 52% din forţa de muncă existentă.

În Europa, angajaţii la distanţă vor reprezenta 48% din forţa de muncă în 2021, ţările europene cele mai avansate fiind Germania şi Franţa, cu 38%, respectiv 34% din forţa de muncă.

În acelaşi timp, firma de analiză previzionează că firmele din regiunea EMEA îşi vor creşte cheltuielile totale pe platforme de colaborare şi conţinut cu 17%.

În fine, următoarea zonă de mari cheltuieli IT este previzionată a fi cea a aplicaţiilor software de securitate (creştere de 11%), aceasta fiind urmată de soluţiile de comunicaţii unificate în cloud (4%).

Alte zone IT, cum ar fi serviciile e-mail şi cele de conţinut, sunt prognozate să scadă în viitor. Explicaţia ar fi că multe sisteme de acest gen deja existente sunt socotite suficient de performante pentru a mai rezista încă un an, permiţând astfel eliberarea de bugete IT pentru alte destinaţii.

Analiştii Gartner susţin că directorii IT vor încerca să direcţioneze investiţiile mai ales către acele zone cu o rată maximă de amortizare, folosind totul ca pe o metrică de rapiditate a transformării investiţiilor în valoare. Trecerea de la amortizarea simplă a investiţiilor în metrici de rapiditate a transformării în valoare reprezintă în sine, conform Gartner, un efect considerabil la pandemiei care încă afectează întregul glob.