IT in World — August 29, 2016 at 9:17 am

Eliminarea diferențelor financiare dintre femei și bărbați în IT

by

Giganții IT din SUA, printre care Amazon, Pinterest și Spotify au semnat in iunie 2016 un angajament pentru a vedea diferențele de remunerare intre sexe. Totuși, companiile IT au un scepticism în acest sens, considerând că diferențele financiare pot fi doar din cauza zonelor de lucru diferite pentru femei în cadrul companiilor.

Diferente financiare intre sexe
Diferente financiare intre sexe

 

O problemă a sectorului IT este că marea majoritate a angajaților sunt bărbați, din cauza specificului neatractiv pentru femei pentru acest sector. De exemplu, compania Amazon are doar 14% angajați femei, dar fără mari diferențe de remunerație.

Un studiu realizat de Universitatea Cornell arată că în colectivele unde bărbații sunt majoritari, femeile chiar daca își fac treaba și vin cu idei revoluționare, nu sunt apreciate și remunerate așa cum ar fi necesar. Obligativitatea raportării datelor despre diferențele de remunerație de acest tip este deja obligatorie în mai multe țări europene și se află pe lista de planuri politice din SUA.

Rezolvarea acestor discrepanțe poate sa vină din împărțirea egală a locurilor in companii și pregătirea femeilor pentru posturi cheie în zona de IT, în cazul în care acestea nu au încă o specializare in acest sens. Totuși, această problemă va mai rămâne mult timp în domeniul IT.

de Andrei Marian