Esential — March 15, 2017 at 5:55 am

Inegalitate persistentă

by

isacaIndustria IT la nivel global lucrează de ceva vreme în sensul egalizării şanselor de angajare, promovare şi compensare la locul de muncă între bărbaţi şi femei.

Un studiu recent publicat de ISACA, cea mai mare organizaţie pentru profesionişti IT din zona cibersecurităţii şi a governanţei IT, arată însă că lucrurile sunt departe de a fi rezolvate.

Studiul, care a fost publicat în preajma Zilei Internaţionale a Femeii, arată că persoanele de sex feminin suferă din pricina lipsei unui echilibru între viaţa profesională şi cea personală. De asemenea, ele dispun de prea puţini mentori care să le ajute să urce pe scara ierarhică a conducerii. În plus, aproape toate femeile intervievate sunt îngrijorate în privinţa viitorului lor în cadrul industriei IT.

Nu este un secret faptul că industria IT a fost multă vreme dominată de bărbaţi, însă în ultima vreme femeile spun că acest lucru constituie un impediment pentru ele. O treime din femeile intervievate susţin că liderii lor de grup sunt în cea mai mare parte bărbaţi, iar 22% spun că percepţia legată de IT ca un domeniu esenţialmente masculin a constituit o problemă pentru cariera lor.

Problema reprezentării slabe a sexului feminin în IT ar putea începe, de fapt, în perioada liceului şi colegiului. Paisprezece la sută din respondente au declarat că, în general, colegiile nu încurajează deloc fetele să urmeze cariere tehnice. Iar continua reprezentare slabă a femeilor în sectorul IT a ajuns deja să reprezinte un motiv de îngrijorare, deoarece 90% din cei intervievaţi şi-au declarat preocuparea pentru acest aspect.

Femeile intervievate se întreabă cu adevărat dacă firmelor şi organizaţiilor dispuse să le angajeze le pasă într-adevăr de o asemenea disproporţie între sexe.

Doar 20% din femei consideră că firmele sunt foarte dedicate angajării şi promovării femeilor. Alte 20 la sută spun că firmele nu sunt deloc dedicate acestui aspect. Aproape jumătate din femei spun că principala problemă întâmpinată de ele la locul de muncă este reprezentată de lipsa de mentori. O astfel de lipsă face ca înaintarea lor pe scara ierarhică să fie foarte dificilă.

Separat, 42% din femei spun că sectorul IT duce lipsă de modele feminine care să poată fi căutate ca sursă de inspiraţie în domeniu. O asemenea situaţie se datorează, cel puţin parţial, numărului relativ mic de femei care există actualmente la conducerea companiilor de IT. Iar o asemenea situaţie are repercusiuni din punct de vedere al discriminării la locul de muncă. Aproape patru femei din zece spun că au avut parte de discriminare la locul de muncă.

Mai mult, 27% din femei spun că sunt adesea sau permanent nevoite să se confrunte cu discriminarea pe bază de sex.

În fine, lucrurile nu stau bine nici din punct de vedere al compensaţiilor financiare. 35% din femei susţin că sunt plătite mai puţin decât bărbaţii cu acelaşi tip de abilităţi. În plus, 36% din respondente au spus ISACA că oportunităţile lor de avansare în carieră nu sunt la fel de promiţătoare ca ale bărbaţilor. Mai mult de patru femei din zece spun că bărbaţii câştigă mai mult în domeniul IT fără motiv real, şi doar 23% spun că plăţile sunt făcute pe bază de merite, fără discriminare de sex.

Citeste mai mult despre egalitatea intre sexe:

• Absolventele de studii universitare din 2020 – prima generație care va beneficia de egalitatea de gen la locul de muncă

• Eliminarea diferențelor financiare dintre femei și bărbați în IT

Companiile din IT ies din tiparele angajarilor

 IT-ul holistic