NEW TECHNOLOGY — November 28, 2018 at 3:16 pm

Semnificația AI și a calcului cuantic pentru serviciile financiare

by

financial servicesMulte lucruri se pot spune despre schimbările dramatice care modelează astăzi sectorul financiar, iar această perioadă de tranziție reprezintă o oportunitate incredibilă. Putem construi noi bănci de la 0, putem crea organizații inteligente de asigurare care să facă viața mai ușoară pentru clienții noștri, dar și multe alte servicii inovative prin digitalizare. O mare parte din acestea vor implica inteligenta artificiala (AI) si calculul cuantic. Aceste două tehnologii se află în prim-plan și în media. Ele sunt controversate, complexe și convingătoare în aceeași măsură.

AI este ceva despre care se vorbește de aproape treizeci de ani timp în care tehnologia devine cu siguranță mult mai matură. Cu patru ani în urmă, un program de calculator care simulează un băiat de 13 ani a trecut testul Turing, care măsoară inteligența artificială capabilă de a vedea cât de umană este. Deci, în ceea ce privește termenul de maturitate, AI este acum într-o etapă destul de avansată. Acest lucru este clar din piață, unde există multe platforme lingvistice disponibile.

Există aplicații evidente pentru AI în domenii precum formarea, aplicarea legilor și detectarea fraudei. De fapt, oriunde există o muncă repetitivă sau modele care trebuie văzute, inteligența artificială poate ocupa un rol foarte important. Dar există și câteva cazuri de utilizare interesantă pentru cei din sectorul serviciilor financiare. Asiguratorii au început să dezvolte abonamente de tip self-service pe care clienții să le folosească atunci când încearcă să verifice dacă au sau nu o sesizare validă.

Calculul quantum este cel mai interesant astăzi, pentru că este începutul unui lucru cu totul nou. Până în prezent, nimeni nu a reușit să construiască un exemplu de lucru cu un calculator cuantic. Astfel, 2018 este “anul 0” pe linia de calcul cuantică.

Cel mai bun lucru pe care îl are calculul cuantic este că va putea rezolva probleme foarte complexe pe care le găsim în prezent insolvabile. Computerele cuantice vor avea puteri matematice dincolo de tot ce am văzut înainte, iar acest lucru are implicații serioase asupra sistemelor care ne asigură securitatea informațiilor online. Criptarea se bazează pe matematică complexă pe care un calculator cuantic ar putea să o facă instantaneu. Aceasta înseamnă că acum există o cursă pentru a construi o tehnologie capabilă să reziste la hacking-ul cuantic.

Principala diferență dintre computerele cuantice și calculatoarele pe care le avem astăzi sunt valorile pe care le folosesc. Într-un PC normal, totul este construit din 1s și 0s. Un calculator cuantic utilizează 1s, 0s și “qubits”. Acestea sunt sisteme cuantice cu două stări, ceea ce înseamnă că pot stoca mult mai multe informații decât doar 1 sau 0. Qubit-ul acționează într-un mod special, acestea dețin poziții diferite simultan și nu sunt blocate de lucruri în calea lor. Acest lucru vă permite să rezolvați problemele care nu au putut fi rezolvate până acum, în care industria financiară are multe exemple.

De exemplu, există o dificultate veșnică în jurul bancomatelor. Vrei să îți umplem toate bancnotele, în diferite locuri, cu suma potrivită pentru fiecare locație, care variază în funcție de numărul de persoane care vizitează fiecare mașină. Și doriți să păstrați cantitatea totală de bani depusă pe toate bancomatele la un nivel cât mai scăzut posibil. Acesta este un lucru foarte dificil de calculat, grație numărului mare de variabile implicate. Dar este ceva pe care computerul cuantic ar putea să facă cu ușurință. Există, de asemenea, mari probleme legate de gestionarea portofoliului, tranzacționarea, calcularea creditelor și realizarea ratingurilor de credit. Puterea calculului cuantic va fi neprețuită pentru aceste operațiuni. În plus, calculul cuantic poate suprasolicita AI. Punerea în comun a celor două tehnologii accelerează foarte mult eficacitatea acestora, deci este o situație favorabilă câștigurilor.