Analiza — January 14, 2019 at 2:16 pm

Datele care conturează realitatea

by

Futuristic Cloud ComputerConform unui studiu publicat chiar la începutul acestui an de Synergy Research Group, folosirea mediului cloud computing a ajuns atât de intensă în zona enterprise încât începe să aibă un impact negativ asupra tehnologiilor non-cloud. Concentrat pe piaţa cloud, studiul dezvăluie că veniturile furnizorilor de servicii de pe această piaţă au depăşit 250 miliarde USD la nivel european în 2018, înregistrând o creştere de peste 30% faţă de 2017.

Datele prezentate arată că segmentele platform-as-a-service (PaaS) şi infrastructure-as-a-service (IaaS) au cunoscut cea mai rapidă creştere anuală, de peste 50%. Ele au fost urmate de sergmentul de software pentru managementul cloud-ului hibrid, cu o creştere anuală de circa 40%, şi de segmentele software-as-a-service (SaaS) şi public cloud infrastructure, cu o creştere anuală de 30%. Chiar dacă în creştere, segmentul de infrastructură de cloud privat gestionată de la distanţă a cunoscut cea mai mică rată de creştere din cele monitorizate de firma de analiză, atingând o rată anuală de sub 30%.

“Veniturile din servicii cloud depăşesc acum cu mult veniturile din hardware şi software pentru infrastructură cloud, iar piaţa serviciilor continuă să crească mai rapid decât piaţa de infrastructură clasică,” afirmă firma de cercetare într-un comunicat de presă. Ea mai afirmă că această tendinţă a debutat în 2016, primul an în care sumele cheltuite pe servicii cloud au depăşit investiţiile on-premises efectuate de companii.

Pe măsură ce timpul a trecut, diferenţele de cheltuieli între cele două modele de tehnologii au început să se amplifice, chiar dacă investiţiile în hardware şi software on-premises au depăşit nivelul de 100 miliarde USD în 2018. Dată fiind dimensiunea fizică a pieţei analizate, firma de analiză susţine că este inevitabil ca astfel de rate înalte de creştere ale zonei cloud să înceapă să scadă în următorii cinci ani.

Chiar şi aşa, firma afirmă că tehnologiile cloud vor continua să genereze venituri masive pentru furnizorii de servicii şi vendorii de tehnologie, iar în următorii patru ani, în ciuda scăderii ratelor de creştere, piaţa va ajunge să se dubleze în dimensiuni.