Bizpoint — February 13, 2020 at 12:12 pm

Megatranzacţie apropiată de final

by

XeroxXerox pare decisă să achiziţioneze HP în cele din urmă, fără să ţină cont de refuzurile anterioare primite din partea gigantului tehnologic al computerelor. Nu mai departe de începutul acestei săptămâni, Xerox a crescut oferta de achiziţie cu 1,5 miliarde USD, fapt care înseamnă atingerea unui prag de ofertă de peste 35 miliarde USD.

Practic, Xerox a ajuns să oferteze 24 USD per acţiune HP, chiar dacă doar puţin peste 18 USD vor fi plătiţi în numerar. Restul sumei înseamnă plată în acţiuni ale noii megacompanii, la o rată de schimb de 0,149 acţiuni Xerox per acţiune HP. Piaţa a reacţionat deja pozitiv la aflarea veştii, deoarece acţiunile HP au crescut brusc cu trei puncte procentuale, iar acţiunile Xerox cu un punct procentual.

Analiştii de piaţă sunt încă destul de prudenţi vizavi de rapiditatea cu care acest proces de preluare se va finaliza. Şi asta în principal deoarece nu s-a găsit încă un răspuns la întrebarea legată de motivele pentru care un jucător de pe piaţa imprimantelor ar dori să achiziţioneze unul din cei mai mari jucători de pe piaţa computerelor.

Însă un indiciu al iminenţei finalizării tranzacţiei este oferit de faptul că, recent, omul de afaceri american Carl Icahn, în acelaşi timp proprietar de mare fonduri de investiţii şi un mare filantrop, a achiziţionat acţiuni HP în valoare de 1,2 miliarde USD, ajungând, conform unor surse neoficiale, să deţină peste 4% din gigantul american. Ca voce de puternic impact pe piaţa americană, Icahn a început deja o campanie de convingere a acţionarilor HP privind necesitatea finalizării tranzacţiei, susţinând că această afacere ar aduce profituri uriaşe investitorilor.