Esential — February 13, 2016 at 8:03 am

Când alţii acţionează, Europa dezbate

by

istock_000000118072mediumComisia Europeană a deschis recent două capitole separate de consultări privind revizuirea cadrului actual legat de telecomunicaţii şi a iniţiat noi dezbateri legate de viitorul comunicaţiilor în bandă largă din Uniunea Europeană. Deschise până la data de 7 decembrie anul curent, consultările vizează opinii din partea organizaţiilor publice, afacerilor private, operatorilor telecom şi furnizorilor de servicii internet, precum şi a publicului larg, în vederea formulării unui set de propuneri care să adreseze provocările identificate în domeniul telecom.

De ce a fost nevoie de organizarea unui asemenea cadrul larg de discuţii, care se aseamănă izbitor cu o plenară lărgită a oamenilor muncii din spaţiul european? În esenţă deoarece autorităţile europene au luat două decizii fundamentale în cursul acestui an legate de domeniul comunicaţiilor. Una dintre ele vizează sprijinirea neutralităţii internetului, iar cealaltă sfârşitul epocii de taxare a roaming-ului în spaţiul comunicaţiilor mobile europene.

Conform site-ului oficial al Uniunii Europene, primul set de consultări legate de revizuirea legislaţiei telecom implementate în 2009 va avea în vedere analizarea profunzimii până la care este nevoie de modernizarea reglementărilor europene privind domeniul telecom. Motivul este reprezentat de nevoia unui răspuns coerent faţă de schimbarea permanentă a tehnologiilor şi condiţiilor de piaţă, cu luarea în considerare a viitoarelor reglementări privind accesul la reţelele de comunicaţii, gestiunea spectrului european de frecvenţe, serviciile universale de comunicaţii şi buna guvernanţă în domeniul telecom.

Al doilea set de consultări, legat de viteza internetului şi calitatea acestuia are în vedere analiza aşteptărilor consumatorilor legate de reţelele fixe şi mobile de comunicaţii în termeni de produse, aplicaţii şi servicii dincolo de anul 2020, precum şi a nevoilor acestora în termeni de securitate, viteză de acces şi calitate a serviciilor.
Comisia Europeană a declarat cu ceva vreme în urmă că generarea condiţiilor corecte de piaţă pentru dezvoltarea reţelelor telecom reprezintă a parte esenţială a strategiei Pieţei Digitale Unice, prezentată publicului pentru prima dată în cursul lunii mai a acestui an. Iar succesul acestei strategii va fi determinat în mod esenţial de existenţa unor reglementări corecte privind conectivitatea.

Rămâne de văzut ce rezultate vor genera astfel de seturi de consultări publice. Istoria arată că nu întotdeauna o mare diversitate de opinii adunate într-un coş comun dă naştere unui set de decizii adecvate. Mai ales că hotărârile luate pe bază de majoritate înseamnă, pe fond, alegeri care vin mai ales în sprijinul mediocrităţii şi mai puţin în sprijinul îndrăznelii şi al vizionarismului.

de Bogdan Marchidanu