Analiza — January 22, 2016 at 7:27 pm

Digitizarea modifică radical peisajul IT

by

digital transformationPrincipala provocare a digitizării afacerilor va exista la adresa specialiştilor IT din companii şi a zonelor pe care aceştia aleg să le externalizeze în vederea mai bunei funcţionări a afacerii în ansamblul ei. 

Cel puţin afirmaţia din subtitlu reprezintă principala concluzie a recentului forum Gartner dedicat fenomenului de outsourcing în IT în regiunea Europei, Outsourcing Summit, desfăşurat la Londra. Cum alt mare nume din sfera consultanţei IT şi cercetării de piaţă, Forrester Research, a organizat o conferinţă proprie în iunie acest an, Gartner s-a concentrat în cadrul propriului forum asupra descrierii modului în care tehnologiile din jurul conceptelor cloud, mobilitate, social media şi business analytics vor modifica pârghiile de control ale IT-ului şi externalizării de servicii în cadrul întreprinderilor.
Profesioniştii IT care se ocupă de externalizarea de servicii în cadrul firmelor se confruntă actualmente cu schimbări majore privind modul lor de lucru, ca rezultat al tendinţelor tehnologice, prin care se mută tot mai mult controlul bugetelor IT la îndemâna directorilor executivi. Conform Gartner, până în anul 2020 circa 90% din bugetul IT ar putea fi controlat dinafara departamentului IT ca rezultat al digitizării afacerilor şi consumerizării produselor şi soluţiilor IT.
Cu ocazia forumului, experţii Gartner au aruncat o privire asupra anului viitor, când tot mai mulţi directori executivi care n-au nici cea mai vagă idee despre alocarea resurselor IT vor deveni responsabili într-o anumită măsură de alocările tehnologice, susţinând, în acelaşi timp, că departamentele care lucrau în mod tradiţional cu problemele de alocare de resurse trebuie să găsească o altă modalitate de lucru dacă vor să mai deţină un rol în cadrul companiilor.
S-a afirmat la Londra că departamentele însărcinate cu conducerea afacerii vor ajunge să cumpere hardware IT şi servicii, fapt care va însemna nerespectarea bunelor practici de alocare a resurselor tehnologice. “A sosit era cumpărătorului “habarnist””, afirma, cu duritate, Frank Ridder, unul din analiştii Gartner. “Acesta este genul de cumpărător care achiziţionează ce doreşte, dar nu ştie cum să cumpere”.
În acest carusel, Gartner include aplicaţiile, cum ar fi cele disponibile sub formă de serviciu, şi dispozitivele, ca rezultat al unor tendinţe precum BYOD. Responsabilii cu conducerea afacerilor vor dori tot mai mult să folosească în afaceri aceleaşi dispozitive, aplicaţii şi metode de comunicare pe care le folosesc în viaţa personală.
Conform unui studiu prezentat în cadrul forumului, la care respondenţi au fost directori de IT din firme de cele mai diverse dimensiuni, circa un sfert din bugetul IT este deja controlat dinafara departamentului IT. Predicţia arată că până în 2015 aproximativ 40% din acest buget va ieşi de sub controlul departamentelor de IT. Mai mult, până în 2020 circa 90% din cheltuielile cu IT-ul ar putea fi decise de nespecialişti dinafara departamentelor IT.

Riscurile investiţiilor întâmplătoare în I
T
În mod tradiţional, departamentele IT răspund la astfel de situaţii prin tentative de blocare a accesului la procurarea de IT prin aplicarea de politici de securitate IT stricte şi prin ghiduri de proceduri de procurare. Experţii Gartner susţin însă că departamentele IT ar trebui să devină proactive şi să se apropie de departamentele non-IT mai degrabă ca să le ajute să achiziţioneze IT-ul de care acestea au cu adevărat nevoie.
De exemplu, deşi achiziţionarea de SaaS ar putea părea ca o acţiune cu costuri semnificativ reduse, aceasta ar putea duce la costuri mai mari în realitate deoarece ar putea însemna scăderea numărului de licenţe de care e nevoie pentru activarea unei alte aplicaţii critice pentru afacerea respectivă. În plus, achiziţionarea de IT fără o îndrumare corectă ar putea duce la probleme de interoperabilitate.
Dincolo de toate acestea, conform unui alt studiu efectuat de Forrester, circa 65% din managerii de achiziţii din companii spun că aşteaptă cu nerăbdare schimbările pe care le vor aduce tehnologiile digitale, deşi 62% dintre ei afirmă că personalul de din conducerea afacerilor nu deţine aptitudinile necesare pentru a determina schimbarea, iar 68% susţin că nu există politici corecte şi bune practici implementate în acest sens.
Conform Gartner, 47% din conducătorii de afaceri dispun de o strategie digitală. Circa 60% dintre aceştia o vor pune la punct în 2014, procentul ajungând la 80% în 2015. În centrul acestei strategii stau concepte precum cloud, social networking, mobilitate şi business analytics.
Tot conform Gartner, actualmente 70% din bugetele IT sunt cheltuite pe operaţiuni curente de derulare a afacerii, şi doar 30% se duc către schimbarea afacerii. Proporţia ar trebui să ajungă la 50-50 dacă responsabilii de afaceri vor să atingă gradul de inovare IT pe care şi-l doresc.

Citiți și:

6 sfaturi pentru un outsourcing eficient în cadrul micilor companii