Internet/Telecom — February 9, 2016 at 7:21 pm

Cum sa tii sub control costurile pentru internet in roaming

by

internetANCOM readuce in atentia utilizatorilor romani ai serviciilor de internet mobil faptul ca atunci cand calatoresc in strainatate pot opta pentru o oferta speciala pentru perioadele de vacanta sau isi pot stabili un plafon disponibil in oferta comerciala a furnizorului. In cazul in care utilizatorii nu aleg niciuna dintre aceste variante, li se va aplica pragul-limita implicit de 50 de euro pentru consumul de date in roaming dincolo de care accesul la internet este blocat automat. Aceasta limitare nu va fi aplicata daca utilizatorii au optat, la incheierea contractului sau oricand pe parcurs, pentru renuntarea la plafonul implicit.

Cele mai recente date statistice publicate de ANCOM aici arata ca in trimestrul III al anului 2014 (lunile iulie-august-septembrie) utilizatorii din Romania care au folosit serviciile de date in roaming in tarile membre UE/SEE au consumat peste 71 milioane MB, in timp ce consumul pentru utilizatorii care au calatorit in tarile din afara UE/SEE a fost de peste 3 milioane MB.

Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator roman de internet mobil care foloseste planul tarifar standard si calatoreste in afara spatiului UE, de exemplu in tarile vecine sau in destinatii turistice „traditionale” precum Turcia, Muntenegru, Moldova sau Serbia, poate ajunge sa plateasca tarife intre 5-13 Euro/MB pentru transferul de date. Comparativ, in cazul deplasarilor in tarile din Uniunea Europeana, unde exista in prezent reglementari referitoare la tariful maxim pe care il pot percepe operatorii, utilizatorii romani platesc vara aceasta maxim 0,20 euro/MB (fara TVA), in cazul utilizarii planului tarifar standard (Eurotarif). Pentru a exemplifica, un utilizator care acceseaza de pe telefonul mobil casuta de e-mail, retele de socializare si site-uri de stiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge sa consume cel putin 15MB, putand plati sume intre 3 euro si 195 de euro pentru roaming-ul de date, in functie de tara in care se afla.
Indiferent de plafonul pentru care opteaza, utilizatorii vor fi avertizati prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, atunci cand valoarea consumului inregistrat atinge 80% din plafon, precum si atunci cand valoarea stabilita prin plafon este consumata. Mesajul care semnaleaza consumarea cantitatii de trafic incluse in plafon va contine si informatii si cu privire la procedura ce trebuie urmata pentru a beneficia in continuare de servicii de date in roaming.
Regulile privind stabilirea plafoanelor pentru utilizarea serviciului de date in roaming se aplica atat in statele din Uniunea Europeana, cat si in afara granitelor UE (in masura in care operatorul retelei din afara Uniunii Europene permite furnizorului de servicii de roaming sa monitorizeze in timp real utilizarea serviciilor de catre clientul sau).
Pe de alta parte, utilizatorii care nu doresc limitarea costurilor de date in roaming trebuie sa solicite in mod expres operatorilor acest lucru. Plafonul poate fi reactivat oricand prin transmiterea unei solicitari catre furnizorul propriu, care are obligatia sa-l activeze in termen de 1 zi lucratoare de la primirea cererii. In cazul in care utilizatorii doresc sa evite accesarea involuntara a serviciilor de date in roaming sau nu doresc sa utilizeze serviciile de date in roaming, acestia trebuie sa faca setarile corespunzatoare pe telefonul/tableta proprii.

Operatorii pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta. Pentru a compara toate tarifele de telefonie si internet disponibile pe piata in acest moment, inclusiv cele pentru servicii de date in roaming, ANCOM le pune la dispozitie utilizatorilor comparatorul de oferte telecom, accesibil la adresa www.veritel.ro.