INTERVIU — February 26, 2016 at 10:10 am

Ciprian Condur, System Innovation România: SAP Business One este o soluţie ERP optimă pentru companiile din România.

by

_DSC9435Compania System Innovation Romania este furnizor de SAP Business One, o soluţie ERP special construită pentru întrepinderi mici şi mijlocii. Sistemul a evoluat foarte mult în ultimii ani, o dată cu angajamentul celor de la SAP de a produce sisteme de business IT pentru acest segment de firme. Despre acest ecosistem, revista Club IT&C a discutat cu Ciprian Condur, Managing Partner la System Innovation Romania.

Club IT&C: Ce înseamnă ecosistemul de produse şi soluţii System Innovation Romania?
Ciprian Condur:
Vorbim în principal de soluţia SAP Business One, în jurul căreia noi am construit un întreg ecosistem de aplicaţii menite afacerilor. SAP Business One a apărut deja de peste un deceniu, ca nevoie de implementare a unei soluţii SAP în întreprinderile mici şi mijlocii, care nu-şi puteau permite să achiziţioneze o versiune de nivel superior. Peste soluţia Business One noi am construit localizarile pentru România, Bulgaria și Serbia. Am mai construit nişte extensii pentru optimizarea unor procese de business, aşa cum este Banking Integration, o extensie care automatizează zona de plăţi bancare pentru firme. De asemenea, am venit peste Business One cu integrări cu soluţii terţe. În ultima perioadă direcţia pieţei a fost către comerţul online, mai ales B2B, aşa că am venit cu o soluţie de management în această zonă de online. Ne-a ajutat foarte mult şi faptul că SAP Business One se integrează nativ cu instrumentele de gestiune a magazinelor online. În plus, încercăm să aducem o componentă de Business Intelligence peste Business One, deoarece avem competenţe în acest sens în cadrul echipei, iar ERP-ul de bază trebuie completat de o soluţie de analiză inteligentă a datelor pentru luarea unor decizii optime de afaceri.

Club IT&C: Ce înseamnă că aduceţi o componentă de BI?
Ciprian Condur:
Dispunem de două pachete de soluţii BI pe care le putem implementa. Unul este de la SAP, cu care nu suntem încă foarte experimentaţi, deoarece nu este un BI dedicat pentru SAP Business One. Al doilea pachet de BI este de la QlikView, un instrument puternic, pentru care avem forţă de implementare.

Club IT&C: Dumneavoastră construiţi interfeţele de lucru cu platforma ERP?
Ciprian Condur:
QlikView se aşează în mod natural pe orice fel de bază de date. Cum SAP Business One este o bază de date de tip SQL Server, nu este nevoie de niciun fel de interfaţă specială de conectare cu QlikView. Constrângerile aici sunt legate de asigurarea securităţii.

Club IT&C: Tot ce aţi spus până acum se referă la gestionarea şi analizarea de date structurate. Viitorul aparţine combinaţiei dintre acest tip de date şi tipul nestructurat. Veţi extinde oferta şi către această zonă?
Ciprian Condur:
Da. Chiar avem cereri în acest sens. Deocamdată nu putem afirma că avem experienţă în această zonă, dar au apărut tot felul de speţe care duc în direcţia menţionată de dumneavoastră. Noi încercăm să semi-structurăm o bază de date astfel încât să putem aduna şi apoi analiza volumele de date colectate. În relaţia cu clientul, aici este vorba de un proces dual. Noi structurăm baza de date, iar clientul trebuie să vină cu inputul legat de datele nestructurate de care are nevoie.

Club IT&C: Asta înseamnă că aveţi o componentă puternică de consultanţă în firmă…
Ciprian Condur:
Da, evident. Echipa noastră este constituită în proporţie de două treimi din consultanţi şi o treime din programatori.
De altfel colega mea, care este managing partner al firmei, este unul dintre consultanţii de top SAP Business One în Europa. Am investit foarte mult în această zonă de consultanţă, astfel încât putem spune acum că suntem în stare să ne ocupăm de orice fel
de proiecte.


sap-boClub IT&C: Ce înseamnă activitate de localizare, pe care aţi menţionat-o la început?
Ciprian Condur:
SAP a localizat soluţia Business One în patruzeci şi ceva de ţări.
Localizarea înseamnă adaptarea la legislaţia locală şi traducerea soluţiei în limba respectivă. Pentru România nu există o localizare standard, efectuată direct de către SAP, însă cum produsul este bun, adaptabil şi permite extinderile de funcţionalitate, am putut construi noi această localizare.
Provocarea cea mai mare din punct de vedere al localizării este dată nu de funcţionarea în limba română, ci din adaptarea în timp real
la legislaţia românească, care în zona fiscal-financiară este extraordinar de mobilă, totul făcându-se în condiţiile de respectare în cât mai mare măsură a modulelor standard oferite de soluţie.

Club IT&C: Aţi menţionat şi activitatea din Bulgaria? Este firma dumneavoastră un hub regional?
Ciprian Condur:
System Innovation are puncte de lucru în Danemarca şi în România.
Din România acoperim clienţi existenţi în întreaga regiune, în ţări precum Cipru, Bulgaria, Serbia, Grecia, Moldova. În Bulgaria şi Serbia există mai multe implementări decât în celelalte ţări. Pentru noi există un avantaj cert al acestei modalităţi de lucru la nivel regional.

sig_logo_var4Club IT&C: Cum se explică faptul că sunteţi o filială a unei companii daneze?
Ciprian Condur:
Faptul că suntem o astfel de filială, chiar dacă o asemenea compoziţie a companiei este atipică, ne ajută să certificăm
faptul că avem nişte standarde de lucru la nivel de SAP. Dincolo de asta, avem şi volum de afaceri generat de partenerul din Danemarca. Avem clienţi în Marea Britanie sau în Gibraltar, iar în astfel de cazuri ne-a ajutat enorm prezenţa daneză din companie.
Altfel, operaţional, implicarea părţii daneze este minimală. Zona de management şi de dezvoltare a afacerii se face de la Bucureşti.

Club IT&C: Bun, trecând la zona de proiecte pe care le-aţi implementat, care este spectrul de activitate în această zonă?
Ciprian Condur:
Noi încercăm să diversificăm gama de produse şi servicii oferite, astfel încât să ne consolidăm modul de execuţie a afacerii.
Proiectele noastre sunt sută la sută româneşti, parţial româneşti şi complet neromâneşti.
Strategic vorbind, interesul nostru este să creştem volumul proiectelor româneşti, ţinând cont de faptul că SAP Business One este o soluţie ERP optimă pentru companiile din România. Proiectele semi-româneşti sunt cele venite prin parteneri externi, în cadrul cărora componenta românească este legată de localizare, training şi suport ulterior. În fine, proiectele neromâneşti sunt fie proiecte în
țările din regiune, Bulgaria si Serbia mai ales, unde avem pachetele noastre de localizare, fie proiecte ocazionale şi, în general, extinderi în ţări precum Singapore, Malaiezia, Liban, Australia, etc. ale unor proiecte implementate în România. De asemenea, încercăm să ne diversificăm şi la nivelul produselor.
Încercăm să oferim clienţilor consultanţă de optimizare procese, să le oferim pachete BI, să le oferim soluţii dezvoltate ca extensii sau
complementarităţi ale platformei Business One de către echipa noastră de programatori şi să susţinem clienţii existenţi cu actualizări
realizate de către SAP sau de către noi.

Club IT&C: Sunteţi interesaţi de anumite verticale industriale de aplicare a proiectelor?
Ciprian Condur:
Tindem către o asemenea specializare. Nu aş putea afirma că avem nişte verticale dedicate de interes, însă în ultima perioadă au venit proiecte din câteva zone mai pretenţioase în termeni de ERP. Avem clienţi în zona de producţie industrială, mai exact fabrici. De asemenea, avem clienţi din zona de industrie alimentară. Există tot mai multe oportunităţi în zona de comerţ online specializat, mai ales de tip B2B. Această din ultimă tendinţă este, de fapt, tot mai vizibilă în ultimii doi ani. Sunt firme care au pornit din zona de offline şi care au observat că zona de online le generează noi posibilităţi de dezvoltare a afacerii. Trebuie să precizez aici că tehnologia SAP ne-a adus şi o soluţie mobilă gratuită integrată în platforma de bază, fapt care ne susţine mult în atragerea de clienţi noi.

Club IT&C: Există vreo barieră de preţ în adoptarea soluţiei propuse de dumneavoastră?
Ciprian Condur:
Ei bine, aici aţi atins un element esenţial. Proiectele noastre se pot lupta în termeni de preţuri cu orice furnizor de soluţie locală. SAP Business One este un produs cu un preţ corect şi competitiv pe piaţa ERP. Este un produs premium şi, ca atare, nu este dedicat companiilor foarte mici, însă avem şi implementări cu un număr mic de utilizatori.Partea bună este că, odată adoptat sistemul, evoluţia lui este în ton cu evoluţia generală a tehnologiei, scalabilitatea sa permite susținerea dezvoltarii companiei, stabilitatea sa conferă utilizatorilor siguranță, astfel încât clienţii care au adoptat SAP Business One nu prea mai au nevoia să o schimbe cu o alta soluție.

Club IT&C: Zona de servicii de tip cloud reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru System Innovation?
Ciprian Condur:
SAP investeşte mult în oferirea de servicii de tip SaaS, însă în România nu există un SAP hosting partner
care să ofere astfel de servicii special dedicate pieţei locale. Există astfel de furnizori de servicii în Europa, cu care avem încheiate parteneriate de furnizare servicii. Avantajele nu sunt atât de mult legate de costuri, ci de scalabilitate şi de confort al clientului. Pe de altă parte, un sistem ERP necesită şi în cloud un proces de implementare, astfel încât costurile nu sunt semnificativ diferite între cloud şi instalare la client. Din punctul nostru de vedere, ajutăm clientul să aleagă cea mai bună opţiune pentru el, deoarece pentru noi costurile sunt relativ similare.
Este motivul pentru care furnizarea de astfel de servicii nu constituie o zonă de concentrare a eforturilor pentru noi în viitorul imediat.