INTERVIU — October 1, 2016 at 11:46 am

Soluții de industrial software de înaltă calitate cu ADN ingineresc

by

Luxoft este recunoscută drept furnizor consacrat în domeniul serviciilor de outsourcing IT, pe baza următoarelor criterii: grad de specializare, maturitatea serviciilor de cercetare și dezvoltare, complexitate, capacitate de inovare și proprietate intelectuală, sustenabilitate. Serviciile Luxoft din domeniul ingineriei software reprezintă un real interes atât pentru comunitățile de analiști, cât și pentru utilizatorii finali.

luxoft

 

 

 

 

Acest lucru se datorează inovării tehnologice continue și interesului din ce în ce mai mare al clienților de a colabora cu furnizori globali specializați. Despre soluțiile dezvoltate de echipa de ingineri software de la Luxoft și provocările la care sunt supuși aceștia am discutat cu Petruț Cîrstea – Program Manager Luxoft România.

Club IT&C: Ce înseamnă mai exact industrial software și care este aria Luxoft de expertiză în acest sens?
Petruț Cîrstea: Industrial Software este ramura embedded și small embedded software ce se găsește pe diverse
echipamente HW special concepute să reziste condițiilor specifice mediului industrial precum temperaturi ridicate, umiditate, praf, mișcare continuă etc. Echipamentele variază de la senzori sau echipamente care sunt conectate la senzori, până la echipamente de rețelistică care asigură conexiunea între diverse site-uri ale companiei – vorbim aici de PLC-uri, switch-uri și routere.
Expertiza Luxoft acoperă o zonă largă de servicii de dezvoltare, testare și mentenanță pentru echipamente HW, industrial networking, acoperind soluții pentru piețe precum Manufacturing, Oil&Gas, Transportation, Power, Data Centers și altele. La acestea se adaugă aplicații de management și diagnoză pentru respectivele echipamente și senzori.
Inginerii Luxoft lucrează de la zona low level precum BSP și drivers, până la zona de OS sau protocoale industriale specifice precum EtherNET/IP sau Profinet, de la aplicații HMI la aplicații complexe în cloud.

Club IT&C: Privind lucrurile din perspectiva dumneavoastră, există o amenințare reală din partea serviciilor de tip cloud la adresa soluțiilor pe care le furnizați? Dacă da, cum încercați să o contracarați?
Petruț Cîrstea: Din punctul meu de vedere, soluțiile de tip cloud nu constituie o amenințare, din contră, constituie o modalitate de optimizare a costurilor prin reducerea costurilor de deployment și mentenanță, printre altele. Adevărata amenințare este dată de migrarea soluțiilor de la sisteme preponderent închise, așa cum istoric au fost rețelele industriale, către un mediu mai deschis pentru a permite accesul extern.
De exemplu, pentru contracarea atacurilor cybernetice s-a investit în soluții de securitate firewall, VPN, criptare, soluții adaptate mediului industrial. Una dintre echipele noastre din București a participat la dezvoltarea unui astfel de produs de securitate de la zero. Produsul este bazat pe Linux și asigură firewall și VPN, printre altele.

Club IT&C: Vorbiți de optimizare de protocoale. În care industrii este mai imperioasă această nevoie și de ce?
Petruț Cîrstea: Istoric vorbind, sectorul de industrial IT a fost o zonă închisă cu standarde și protocoale separate față de mediul office, cu o dezvoltare greoaie, dată fiind natura și tipul proiectelor. Acestea au indus o reticență la schimbare din cauza faptului că, având un sistem care funcționează, acesta trebuie să-și facă treaba pe o perioadă relativ mai mare de timp. De exemplu, pentru o linie de producție implementată, numărul de schimbări aduse sistemului este relativ mic pe o perioadă de timp mai mare comparat cu zona office, de exemplu. În esență, acele mașini trebuie să producă bunurile pentru care au fost programate la viteza și calitatea setată.
Piața de Industrial IT a preluat tehnologii din mediul office care se pretează la cerințele industriale precum timpi de răspuns garantați sau reziliență. Prin urmare, au fost adoptate standarde precum Ethernet sau WLAN pentru comunicare, fapt care a dus la adaptarea și apariția unor protocoale specifice gen ModBus TCPIP. Industrii precum
Power și Oil&Gas sunt, din punctul meu de vedere, piețele aflate cu un pas înainte în ceea privește adoptarea de tehnologii noi și deschiderea către cloud și IoT.

Petruț Cîrstea, Program Manager Luxoft România
Petruț Cîrstea, Program Manager Luxoft România

Club IT&C: Ce servicii și soluții dezvoltă echipa de ingineri a Luxoft România în această zonă? Vă rugăm exemplificați.
Petruț Cîrstea: Așa cum spuneam și la început, echipele noastre de ingineri oferă servicii complete, ce acoperă o zonă largă de dezvoltare embedded și de aplicații, testare și mentenanță pentru companiile ce operează în zona industrial IT.
Unul dintre ultimele proiecte pe care le-am început la debutul acestui an este o aplicație care rulează în cloud, aplicație de management al device-urilor industriale cu componente de analytics și BI. Beneficiind de aportul unui framework dezvoltat de unul dintre partenerii noștri din Statele Unite, am reușit ca, în numai șase luni de la startul proiectului, să lansăm pe piață prima versiune a aplicației, care permite configurarea și managementul pentru unul
dintre echipamentele clientului nostru.
Aplicația folosește cloud-ul AWS, beneficiind de o arhitectură microservices, bază de date NoSQL (MongoDB) și un sistem bazat pe Linux containers (aka Docker), websockets, Kafka messaging, Zookeeper, NetFlix OSS, backbone, bootstrap, JQuery și alte tehnologii de ultimă oră inclusiv DevOps.
Managementul, dezvoltarea și testarea acestei aplicații se face intregral de către echipa din România, clientul fiind responsabil doar cu definirea și validarea cerințelor. Aplicația adresează nevoia de management și acces securizat la device-urile din portofoliu, aflate în diverse zone remote, prin intermediul unei aplicații SaaS, disponibilă practic de oriunde, cu o componentă de diagnoză și analytics.

Club IT&C: Ce impact au aceste soluții asupra afacerilor clienților pe care îi deserviți?
Petruț Cîrstea: Soluțiile dezvoltate de echipa de ingineri software îmbunătățesc afacerile clienților pe care îi deservim. Printre altele, soluțiile noastre contribuie la eficientizarea proceselor de deployment și la reducerea
costurilor aferente. Un alt beneficiu este creșterea flexibilității și a capacității de adaptare a echipamentelor dezvoltate de clienții noștri, care să facă astfel față schimbărilor tehnologice. Nu în ultimul rând, soluțiile noastre contribuie și la o reducere semnificativă și o îmbunătățire a costurilor de proprietate (total cost of ownership).

Club IT&C: Ce tendințe se prefigurează în sectorul dezvoltării de soluții de industrial software?
Petruț Cîrstea: Zona de industrial IT trece în prezent prin schimbări majore, care testează capacitatea vendorilor de a răspunde optim evoluției tehnologiilor. În mod specific, partea industrială caută optimizare-just in time și, implicit, reducerea timpilor de execuție.
Se dorește deschiderea și interconectarea rețelelor pe fondul IoT, care are un impact fără precedent asupra soluțiilor de software din acest sector. Mai mult, observăm o tendință către interfațarea la nivel de configurare a diverselor echipamente. Scopul este ca software-ul să poată fi accesat din cloud de oriunde. Pe termen mediu și lung, cred că
totul va fi automatizat, iar hardware-ul va deveni un produs de bază.