INTERVIU — October 3, 2016 at 4:22 pm

Călin Poenaru, Allied Telesis: Tehnologia ajută la crearea unei lumi în care resursele sunt utilizate cu maximă eficiență.

by

 

Călin Poenaru, Country Manager Allied TelesisAllied Telesis împreună cu Axis și Fujitsu implementează tehnologii pentru dezvoltarea proiectelor de tip ”Smart City”, lucrând împreună pentru interconectarea soluțiilor pe care le oferă fiecare în vederea obținerii celor mai bune rezultate. Reprezentantul primei companii a răspuns la întrebările Club IT&C despre provocări, tehnologii și perspective ale domeniului IT care a ajuns să fie necesar și benefic în toate industriile.

Club IT&C: Numărul în continuă creștere al dispozitivelor sau “lucrurilor” conectate între ele în cadrul Orașelor Inteligente și de-a lungul întregului univers “IoT” va face ca echipamentele automatizate și rețelele machine-to-machine să devină ținte mai atractive pentru infractori. Cum ajută Allied Telesis la gestionarea acestor provocări?
Călin Poenaru, Country Manager Allied Telesis Romania: Colectarea de date, în formele ei cele mai noi, atunci când vorbim despre varietate, viteză și volum mare, reprezintă a provocare nouă pentru industria IT&C.

Motivele sunt diverse:
• necesitatea de a prelucra datele în context înseamnă asigurări suplimentare că ceea se colectează trebuie să fie date sigure și credibile provenite de la toate sursele, pentru a crea premisele inițiale ale unor rezultate corecte;
• datele trebuie să fie permanent disponibile, ceea ce pune condiții noi de reziliență pentru rețelele ce conectează
senzorii. Asta înseamnă elemente de redundanță atât pentru elementele active cât și pentru canalele de legătură
între acestea. În plus, se adaugă necesitatea controlului centralizat pentru echipamentele de rețea și chiar pentru
echipamentele (senzorii) ce se conectează la acestea;
• din cauza mediului foarte dinamic din comunitățile urbane, condițiile în care se colectează datele se pot schimba abrupt și atunci un mod în care rețeaua si senzorii să se poată adapta acestei schimbări, în mod automat, fără intervenție umană indirectă, este mai mult decât de dorit;
• nu în ultimul rând discutam de potențiale noi schimbări la granița dintre viata privata si cea publica generate tocmai de varietatea mare de date colectate, ceea ce presupune noi abordări în ceea ce privește securitatea datelor, pe tot parcursul, de la colectarea lor până la procesare.

Din perspectiva celor descrise mai sus, Allied Telesis urmărește în ultimii ani o direcție de dezvoltare care să adreseze aceste provocări majore. Deja cunoscutul mecanism de control centralizat al configurațiilor (AMF – Allied Telesis Management Framework) a început să fie extins către echipamentele care se conectează la edge, în porturile switchurilor ATI. In acest fel putem să oferim date suplimentare despre senzorii conectați sau chiar să controlăm configurațiile acestora într-un mod similar cu cel în care acum gestionăm configurațiile propriilor noastre echipamente. Se pun astfel bazele unui sistem complet de gestionare a echipamentelor (device management) ce fac parte din soluții complexe. Aici trebuie să adăugăm tehnologiile de redundanță și reziliență, deja cunoscute și testate, de tip stacking local si la distanță (remote), precum și EPSR AFM (Active Fiber Monitoring) sau ISSU (In Service Software Update) care permit funcționarea neîntreruptă a rețelei chiar și în condiții de avarie sau în perioade de mentenanță.
Adăugați cele spuse mai sus posibilitatea controlului prin OpenFlow a echipamentelor, direct de către aplicații, și obțineți o arhitectură flexibilă, ce se poate adapta dinamic, sub controlul direct al aplicațiilor, la cerințele imediate ale
sistemului: izolarea unor echipamente compromise din punct de vedere al securității, separarea temporară a echipamentelor care au nevoie de update, modificarea comportamentului senzorilor în funcție de condițiile particulare ale unor situații critice, sau orice altă acțiune care are nevoie de reacție rapidă și se cere controlată de un set de politici centralizate.
Chestiunea securității este una de maxima importanță. Allied Telesis face toate eforturile ca datele ce sunt colectate să fie păstrate în siguranță pe întreg parcursul între colectare și procesare. Pentru acest lucru implementăm toate protocoalele de criptare larg utilizate în industria IT.
In plus, am adăugat pe gateway-urile și firewall-urile noastre facilități de detecție a malware-ului pentru a asigura siguranța deplină a transportului datelor. Nu în ultimul rând, trebuie menționat efortul constant de a menține sistemul de operare pe echipamentele noastre, AW+, la cele mai înalte standarde de securitate.

Club IT&C: Astăzi, informația este peste tot. administratorii de clădiri sunt în căutarea de a utiliza cunoștințele pe care le au de la chiriași și de utilizare pentru a crea clădiri inteligente și pentru a reduce amprenta lor asupra mediului. Care este soluția Allied Telesis in acest sens?
Călin Poenaru: Din perspectiva întregului, Allied Telesis operează în zona transportului de date colectate, de la senzori la aplicația care procesează aceste date. Controlul senzorilor și al altor dispozitive atașate rețelei este alt
domeniu în care am făcut pași importanți.
Suntem preocupați permanent ca datele pe care le transportăm să fie credibile la destinație: asta înseamnă ca ne
preocupăm ca ele să vină de la o sursă credibilă și să fie transportate în mod sigur către aplicațiile de prelucrare.
Tehnologia ajută, cu siguranță, la crearea unei lumi în care resursele sunt utilizate cu maximă eficiență. Acest lucru este posibil prin colectarea și procesarea datelor despre consum: știind care este consumul pe perioade oricât de mici de timp, pot să produc exact cit am nevoie. Fie că discutăm aici despre condiționarea aerului sau, într-o măsură diferită, de consumul de electricitate. Rezultatul imediat va fi o economisire directă. Rezultatul pe termen lung este un “profil” al utilizatorului care, utilizat în ansamblul comunității (al clădirii de exemplu) duce la noi forme de eficientizare. Efectul secundar poate fi, însă, o afișare publică a unor elemente care pot fi considerate ca făcând parte din viața privată a fiecăruia (de exemplu tiparele zilnice de activitate).
Aceasta este o problemă pe care nu o poate rezolva tehnologia. Este o chestiune de reglementare și acceptabilitate și fiecare persoană are dreptul să știe care sunt datele colectate și cum sunt ele utilizate, pentru a putea decide măsura în care este de acord cu acest compromis: mai multă eficiență și confort în schimbul dezvaluirii mai multor date personale. Din fericire, mecanismul în sine nu este nou, el fiind aplicat încă de la începutul comunităților umane. Ceea ce vedem acum este doar o formă evoluată a acestuia și sunt sigur că vom găsi modalitățile optime de rezolvare.

Club IT&C: Oferă Allied Telesis produse interoperabile și tehnologii care ajută conectarea cu aplicațiile lor de voce, video și date?
Călin Poenaru: Allied Telesis este un mare susținător al interoperabilității și al standardelor. Credem că aceasta este cheia pentru proiecte complexe, care să evolueze neperturbate în timp.
Interoperabilitatea este un concept larg, care acoperă arii diverse: de la interoperabilitatea tehnică, legată de accesul la date și la servicii, până la interoperabilitatea din zona de date și informații ce ține de securitate și
identitate sau interacțiunea cu aplicațiile.
Metodele de control al traficului de date oferite de echipamentele Allied Telesis permit tratarea diferențiată a diverselor forme de trafic astfel încât acesta să fie plasat pe nivelul de prioritate cerut. Încă odată, interacțiunea directă cu aplicațiile oferită de SES (Secure Enterprise SDN) permite modificarea centralizată a acestor parametrii, în concordanță cu nevoile imediate, pentru a satisface dinamica ridicată a schimbării de la network edge.