Data Center / Storage — November 13, 2016 at 11:04 am

Gestionarea sistemelor de stocare într-o lume cu volume de date în creștere

by

Într-o lume IT unde presiunea pe managementul sistemelor de stocare este maximă, odată cu creșterea cererii de performanță, capacitate, funcționalitate și flexibilitate, gestionarea acestor sisteme a devenit o provocare. Integrarea analizei unor cantități mari de date, împreună cu trendul platformelor sociale, au schimbat în totalitate conceptul de sisteme de stocare.

Enterprise Strategy Group a realizat un studiu despre cum pot fi abordate problemele de acest tip, menționând că practicile de cumpărare a unor cantități mari de echipamente sunt total greșite și ne-economice. Acest fapt vine deoarece acestea nu sunt scalabile și nu oferă flexibilitatea necesitată de noile trenduri de date.

O altă provocare este complexitatea mediului IT, gestionarea manuală între sisteme eterogene de stocare, silozuri și cloud crescând solicitarea mediului administrativ. Soluțiile de stocare definite de software pot satisface nevoile unei organizații pentru utilizatori, volum de lucru și aplicații. De exemplu, IBM urmează să investească 1 miliard de dolari în următorii 5 ani pentru a dezvolta mai multe oferte de stocare definite de software și servicii de tip cloud bazate pe tehnologia IBM de stocare existentă, bazată pe 700 de brevete IBM. Acest lucru va permite companiilor să beneficieze de cloud computing hibrid, oferind un mediu atât privat cât și cloud în funcție de necesitățile fiecărei compani. IBM consideră că stocarea datelor trebuie să fie gestionată în mediu hibrid.

Administratorii IT vor implementa soluțiile de stocare definite de software într-un mod evolutiv, nu neapărat într-un mod revoluționar, pentru ca gestionarea sistemelor de stocare să nu mai fie o sarcina administrativă și financiară. Aceste soluții pot  gestiona un mediu eterogen și elimină constrângerile, cum ar fi locații de date, tipuri de date, aplicații sau tipuri de stocare, oferind un fond comun de date care poate fi utilizat pentru orice cerință. Soluțiile prin software pot asigura economii la capitalul și la cheltuielile operaționale, deoarece există doar o singură investiție software-ul logic pentru a gestiona toate componentele hardware de stocare. Acest lucru este critic într-o lume de date multe, unde economiile de scară sunt necesare și administratorii de stocare trebuie să fie în măsură să gestioneze mai multe date decât oricând și să utilizeze în mod eficient resursele. In timp ce datele se pot stoca până la petabytes, cele mai multe sarcini de analiză folosesc mai puțin de 25 de terabiti, deci există o nevoie dublă de retenție rentabilă și acces flexibil pentru a satisface criteriile de schimbare întrebuințare pentru date în sarcini de analiză. Sistemele de stocare trebuie de asemenea să se ocupe independent de date nestructurate, date din social media și site-uri care oferă o perspectiva asupra comportamentului clienților pentru noi oportunități de afaceri. Este nevoie de accesibilitate multi-protocol pentru diferite surse de date.

De asemenea, este necesar că tehnologia de protecție a datelor să țină pasul cu evoluția sistemelor de stocare, companiile având posibilitatea să achiziționeze soluții punctuale pentru nevoi specifice de protecție a datelor. Totuși, în acest caz costul de achiziție și protecție a datelor pot fi ridicate, mediile de recuperare a datelor trebuind  să se integreze cu fluxul de lucru din ce în ce mai eficient. Organizațiile caută instrumente ușor de utilizat, livrate într-un format familiar personalului IT. Ele sunt în căutarea de opțiuni care îmbunătățesc timpul de recuperare, permit validarea rapidă a backup-uri, și permit restaurarea numai a datelor care contează pentru afacere. Prioritatea protecției datelor și a disponibilității este evidențiată prin exemplul CERN, laboratorul de cercetare nucleară a Europei, unde departamentul IT gestionează o arhivă de date foarte mare de peste 100 de petabytes. IBM Spectrum Protect oferă garanții pentru siguranța datelor și permite CERN să restabilească rapid configurația și datele oricărei mașini din centru de date care a avut o pierdere de date sau o problema hardware.