NEW TECHNOLOGY — January 18, 2017 at 9:54 am

Un univers dominat de maşini inteligente

by

Inteligenta Artificiala

La începutul acestui an, Gartner a emis o previziune conform căreia aproape o treime din companiile de dimensiuni mari şi foarte mari vor folosi intensiv maşini inteligente până în 2021. Astfel de maşini, care includ tehnologii precum cognitive computing, inteligenţă artificială, automatizare inteligentă şi machine learning vor schimba modul de desfăşurare a afacerilor în câţiva ani.

Ce va însemna mai concret aşa ceva? De la modele dinamice de alcătuire a preţurilor de vânzare şi detectarea fraudelor până la politici predictive de afaceri şi robotică, maşinile inteligente vor crea altfel valoare în cadrul companiilor datorită largii lor aplicabilităţi în toate industriile. Astfel de maşini vor putea fi folosite pentru a ajuta organizaţiile să aprecieze, selecteze, implementeze, schimbe şi adapteze talentele umane, dar şi pentru procese IT şi de conducere a afacerilor.

Pe cale de consecinţă, cheltuielile cu maşini inteligente sunt aşteptate să crească de la 451 milioane USD în 2016 la aproape 29 miliarde USD în 2021. Cu toate astea, cele mai multe tehnologii inteligente, sau ,,smart” vor ajunge dominante abia în perioada 2020-2025. Mai mult, în următorul deceniu maşinile inteligente sunt aşteptate să fie integrate în setul de instrumente de bază pentru integratorii de sistem, care astfel vor putea oferi servicii de generaţie următoare.

Astfel de integratori vor oferi servicii noi, cum ar fi consilierea companiilor cu privire la sortarea soluţiilor de afaceri cele mai avantajoase, designul strategic al afacerii, instalarea, integrarea, extinderea şi rafinarea continuă a maşinilor inteligente pentru procese de execuţie.

Maşinile inteligente sunt deja folosite de companii în cadrul unor procese diverse legate de probleme reale. De exemplu, presa relata recent că BMW a început să lucreze cu IBM Watson pentru a căuta modalităţi de îmbunătăţire a experienţei şoferilor. La rândul lui, gigantul General Electric foloseşte deja intens senzori inteligenţi pentru a aduna date necesare previzionării cerinţelor complexe de mentenanţă. Şi exemplele pot continua.

Unii analişti socotesc că astfel de maşini inteligente reprezintă viitorul companiilor industriale, deoarece astfel de maşini permit îmbunătăţiri graduale ale eficienţei producţiei, ceea ce duce, în timp, la economii de multe miliarde de dolari.

Unii furnizori de tehnologie, precum IBM şi Microsoft, oferă deja procese de machine learning în cloud ca să sprijine aplicaţiile pentru maşini inteligente.

Altele, precum HP, se uită mai degrabă către cloudul hibrid pentru a aborda noile provocări legate de procesarea datelor, aşa cum sunt cele privind procesarea eficientă a datelor IoT pe măsură ce maşinile inteligente evoluează.