Expert IT — January 29, 2018 at 8:00 am

Inteligenta artificiala se extinde

by

Inteligenta artificiala (IA) va fi integrata in tot mai multe dispozitive si aplicatii, extinzandu-se din ce in ce mai mult in experientele noastre de zi cu zi – si ne asteptam sa vedem multe noi dispozitive si aplicatii cu capacitati „inteligente” lansate pe parcursul acestui an.

De exemplu, vom vedea capacitati de sintetizare si recunoastere vocala puse in functiune sub forma de „agenti conversationali” in noi locatii, precum statiile de alimentare cu combustibili, si vom asista la dezvoltarea unui numar din ce in ce mai mare de asistenti digitali de vanzari care vor transforma relatia dintre magazin si clientii sai.

AIAdoptarea IA va da nastere nevoii de tehnologii care sa ii vina in sprijin – in 2018, multe dintre companii vor incepe sa isi puna in aplicare strategia de exploatare a IA si vom fi martorii multor proiecte pilot pe masura ce aceasta tehnologie este explorata.. IA este incurajata de invatarea automatizata si de fomarea de retele de tip neural – iar pentru a putea genera in acest mod aplicatii „inteligente” este necesara foarte multa putere de calcul, livrata sub forma de retele uriase formate din multe, foarte multe procesoare. Aceasta capacitate de calcul la cerere poate fi atinsa prin legarea aplicatiilor IA la o platforma precum Zinrai realizata de Fujitsu – proiectata pentru a sprijini in mod optim un numar mare de GPU – care sa serveasca drept baza eficace pentru companiile interesate sa isi construiasca propriile retele de tip neural.

Interfata umana cu IoT va continua sa se extinda – de la sistemele de monitorizare a traficului pina la masurarea parametrilor de mediu, fiecare aspect din vietile noastre va ajunge curand sa fie monitorizat. Pe masura ce senzorii devin ubicui, ei permit mult mai multe aplicatii capabile de localizare, care duc conceptul de „Pokemon Go” la urmatorul nivel. Putem regasi acest lucru sub forma aplicatiilor care livreaza marketing tintit pe baza locatiei in care se afla un client intr-un mall de cumparaturi, prin planificarea activa a calatoriei care sa exploateze informatii fiabile din trafic, pana la jocurile bazate pe realitatea virtuala pe dispozitive mobile – ginditi-va la cum ar arata paintball-ul intr-o lume virtuala.

Vom incepe sa observam primii senzori implantati – pe masura ce senzorii din IoT continua sa prolifereze in ingrijirea medicala pentru monitorizarea sanatatii pacientilor 24 de ore din 24, progresul logic il reprezinta posibilitatea de implantare a unora dintre acestia. Prin integrarea acestei capacitati, de exemplu ca parte a stimulatoarelor cardiace sau a altor dispozitive, specialistii in domeniul medical vor fi capabili sa monitorizeze indeaproape starea de sanatate iar datele le vor permite sa prezica o criza potentiala, cum ar fi un infarct.

Securitatea biometrica va deveni norma – Companiile au incercat in majoritatea cazurilor sa abordeze ingrijorarile in continua crestere privind siguranta prin adaugarea unor noi si noi straturi de securitate – insa complexitatea rezultata de pe urma acestui demers le-a afectat multora productivitatea. Cea mai frecventa solicitare in cazul multora dintre serviciile de sprijin IT o reprezinta „resetarea parolei pierdute”, asa incat usurinta de utilizare a securitatii biometrice devine atractiva.. Vom constata ca tot mai multe companii dezvolta sisteme avansate de securitate biometrica, care se vor concentra din ce in ce mai intens pe dispozitive de scanare a venelor sau detectare a trasaturilor fetei.

Lumea definita de sisteme digitale va ramane in prim plan – Centrele de date vor deveni mult mai simple, cu o varietate redusa de componente, in timp ce produsele software vor reprezenta un avantaj.

Aceasta dominatie in continua crestere a sistemelor digitale bazate pe software va genera schimbarea echipamentelor hardware, asa cum le stim astazi. Lumea noastra din ce in ce mai mult definita de software va conduce la dezagregarea hardware-ului – de fapt, versiunea hardware a virtualizarii. Acest lucru presupune ca, in loc sa ruleze servere sau sisteme integrate, o companie sa aiba la dispozitie „ghivece” uriase de capacitati distincte, cum ar fi capacitatea de procesare sau memoria, care vor putea fi asamblate sau reasamblate in functie de sarcina care trebuie realizata..

Benzile magnetice isi vor face din nou aparitia – pe masura ce companiile implementeaza procese eficace de management al datelor si retin volume uriase de date pentru intervale foarte lungi de timp – eficacitatea benzilor magnetice din punctul de vedere al raportului pret-calitate le transforma intr-o alegere evidenta, mai ales atunci cand tehnologiile de utilizare a discurilor magnetice sunt inlocuite de dispozitivele de stocare remanenta si memoriile non-volatile in servere.

Modelul hibrid va predomina – acum, odata ce prima „goana” dupa solutii de stocare in cloud a mai incetinit, ne asteptam ca aceasta tendinta sa se inverseze, companiile incepand sa isi scoata sistemele din cloud. Forta motrice in aceasta directie nu o va reprezenta securitatea, cum multi ar putea crede, ci mai degraba costurile. Unele aplicatii, precum cele cu o cantitate foarte mare de date sau cu cerinte de calcul care variaza semnificativ, sunt scumpe din perspectiva stocarii in cloud, deoarece politica de tarifare se bazeaza de obicei pe capacitatea de a raspunde cerintelor maxime. Cheia succesului pentru companii va fi reprezentata de capacitatea de gestionare a miscarii datelor proprii intre solutiile de stocare in cloud si sistemele locale.

La milocul anului 2018, instalarea pe scara larga a RAM non-volatile in servere va modifica in mod radical lumea software-ului, pe masura ce fluxurile de intrare/iesire (de exemplu, catre un disc, server sau o alta aplicatie) devin sincrone, mai degraba decat asincrone. Acest lucru inseamna ca fluxurile de intrare/iesire vor fi atat de rapide incat se vor termina, practic, imediat, permitand astfel altor operatiuni sa fie procesate in asteptarea finalizarii. Investitii semnificative se fac deja in scopul exploatarii acestei noi paradigme a software-ului care va permite ca zeci de gigabiti sa fie stocati in memorie, de o maniera eficienta din punct de vedere al raportului pret/calitate. Acest lucru nu va afecta numai performanta, dar si modelele de management al datelor, solutiile de rezilienta si capacitatile de comunicare ale aplicatiilor. Primul care va reusi sa exploateze aceasta oportunitate pentru a livra adevarate beneficii pentru afaceri va avea parte de o rasplata pe masura!

de Glenn Fitzgerald, CTO Product Business Line la Fujitsu