Transport/Travel — May 25, 2020 at 9:34 am

Criza COVID-19 poate aduce o creștere a interesului pentru vehiculele autonome

by

În ultimele luni, industria turistică s-a văzut sub umbra pandemiei. În întreaga lume, mobilitatea urbană s-a blocat aproape total datorită COVID-19, de la utilizarea mașinii personale, la transportul public, transportul ride-sharing, în unele cazuri, chiar și micro-mobilitatea (biciclete comune, scutere, etc.).

20190712-cube-picture-3-peopleDeoarece vedem că sunt implementate măsuri semnificative de către orașe și operatori de transport pentru a ajuta cetățenii și instituțiile medicale, multe inovații tehnologice devin înfloritoare pentru a susține aceste eforturi. Interesant este că astfel de condiții fără precedent au creat terenul pentru discuții în jurul unei tehnologii specifice: vehiculele autonome.

Odată cu aplicarea măsurilor de distanțare și siguranță în multe țări, multe metode de transport sunt suspendate sau pur și simplu evitate de utilizatori. Serviciile de livrare care continuă să funcționeze trebuie să se adapteze pentru a respecta restricțiile. Problema principală fiind contactul uman, vehiculele autonome își văd curba de popularitate crescând, cel puțin în scopuri de livrare.

Această tehnologie există de ceva vreme, dar faptul că poate oferi soluții „fără contact” pentru a ajuta populațiile relevante prin livrarea de consumabile și alimente medicale, grăbește desfășurarea acesteia. În plus, cu străzile mai goale decât de obicei, riscurile de accidente sunt reduse în mod natural.

Vehiculele autonome sunt deja utilizate în S.U.A. Potrivit unor surse, Clinica Mayo din Jacksonville, Florida, folosește patru vehicule autonome NAVYA pentru a muta echipamentul medical și eșantioanele de test COVID-19 de la un loc de testare în fața unui laborator din apropiere. Un alt exemplu de utilizare a navetei autonome este oferit de Optimus Ride. Compania a fost nevoită să-și întrerupă programele de testare a vehiculelor autonome în unele orașe din SUA, dar tehnologia sa a fost imediat mutată pentru a face livrări de bunuri și mâncare către persoanele în vârstă dintr-o comunitate din California de Nord.

În China, Neolix folosește autoutilitarele fără șofer pentru a transporta pachete medicale și produse alimentare în zonele afectate de virus și a raportat o creștere a comenzilor de la izbucnirea coronavirusului. Mai mult decât atât, unele sunt folosite chiar pentru dezinfectarea străzilor.

Mini-vehicule autonome și roboți își văd de asemenea activitățile accentuate. The Guardian raportează că în U.K, Starship Technologies folosește vehiculele sale autonome în miniatură pentru a livra mâncare pentru aproape 200.000 de rezidenți din orașul Milton Keynes. În California, Departamentul de autovehicule a autorizat recent Nuro să testeze vehicule de livrare fără șoferi în unele părți din zona golfului. Aceste mici vehicule futuriste (Nuro R2) care transportă numai mărfuri, au aprobarea locală să mute alimente, consumabile medicale și alimente. Există și alte cazuri interesante, precum Kiwibot, care oferă transport sigur și produse sanitare studenților din Berkeley și Denver.

Ideea de vehicule fără șoferi poate părea atrăgătoare în momentele în care oamenii evită interacțiunea umană directă. În realitate, însă, transportul de persoane este mult mai dificil decât transportul de mărfuri. Waymo, divizia de auto-conducere a Alphabet, și-a suspendat activitățile din cauza pandemiei. Alte companii de vehicule autonome au făcut același lucru sau cel puțin parțial și-au întrerupt operațiunile. Există multe motive posibile: problemele sanitare (nu există curățarea automată a vehiculelor), ride-sharing iese din calcul oricum, iar lipsa lucrătorilor (ca șoferi de siguranță) face lucrurile și mai dificile. Desigur, unele dintre aceste probleme pot fi rezolvate și nu înseamnă că taxiurile autonome nu vor reuși sa se impună în viitor, dar va fi nevoie de ceva timp până când se vor găsi soluții.

 

Citiți și:

Tehnologii pentru producția de serie pentru robo-taxiuri

Sunt dispozitivele pentru mașini inteligente sigure?

AI și Hybrid Cloud folosite pentru a trece la următorul capitol al transformării digitale în industria auto

Inovații care utilizează Internet of Things în industria auto