Evenimente — August 3, 2020 at 1:27 pm

Rolul centrelor de inovare digitală

by

Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri au organizat vineri, 31 iulie a.c., la Palatul Victoria, în format online, evenimentul de informare privind rolul centrelor de inovare digitală în implementarea viitorului Program Europa Digitală, intitulat European Digital Innovation Hubs – Boosting the digital transformation process, în prezența prim-ministrului României, Ludovic Orban, a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Sabin Sărmaș, a secretarului de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA), Liviu Rogojinaru, și a vicepreședintelui ADR, Octavian Oprea.

digital transformationÎn scopul constituirii rețelei europene de centre de inovare digitală, va fi organizată o procedură de selecție în două etape. În prima fază, va avea loc o selecție la nivel național, în cadrul căreia România are posibilitatea să nominalizeze între 6 și 12 centre. Ulterior, va fi organizată o selecție la nivel european, în urma căreia entitățile aprobate vor face parte din rețeaua europeană a Centrelor de Inovare Digitală.

Selecția la nivel național va fi organizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. De asemenea, echipa care va evalua candidaturile depuse va fi formată din reprezentanți ai celor două instituții.

“Digitalizarea în România începe să se descentralizeze, iar centrele de inovare digitală – tema principală a discuției noastre de astăzi – sunt probabil cel mai important pas concret pe care țara noastră îl va face în acest sens. Datorită parteneriatului între mediul universitar, clustere și mediul privat, sub coordonarea Guvernului, autoritățile locale vor avea în final șansa reală de a se digitaliza. În acest mod creăm adevărate punți între mediul privat și sectorul public, iar România își crește capacitatea de a atrage finanțări europene, de a contribui la evoluția unui mediu de business competitiv și de a face transfer tehnologic în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Sabin Sărmaș, Președintele ADR.

“Dialogul tuturor părților implicate și feedback-ul primit din partea stakeholderilor – actori din mediul de afaceri, cel asociativ, cel academic și din sectorul public – sunt componente esențiale pentru succesul unui program de o asemenea anvergură. Rețeaua centrelor europene va funcționa ca un marketplace în care se vor întâlni, pe de-o parte, industria, societățile comerciale și administrațiile publice aflate în căutarea unor noi soluții digitale și, pe de altă parte, companiile care oferă servicii și consultanță pentru transformarea digitală. În acest marketplace, România are nevoie de centre de inovare digitală puternice, care să performeze la nivel european și global”, a precizat Vicepreședintele ADR, Octavian Oprea.