Bizpoint — August 12, 2020 at 11:07 am

O piaţă cu dezvoltare continuă

by

Conform ultimelor cifre publicate de Gartner, piaţa globală a serviciilor de infrastructură (IaaS) a cunoscut creşteri semnificative anul trecut. În plus, fenomenul de transformare digitală şi accentuarea fenomenului de lucru la distanţă ca urmare a pandemiei Covid 19 oferă toate elementele necesare continuării acestei creşteri şi în 2020.

Growth success in 2020 concept. Businessman plan and increase of positive indicators in his business.Concret, piaţa globală IaaS a atins aproape 45 miliarde USD la finele lui 2019, reprezentând o creştere de peste 37% faţă de nivelul de 32 miliarde USD de la finele lui 2018. Din punct de vedere al principalilor jucători, Amazon deţine cea mai mare cotă de piaţă (45%), cu venituri de 20 miliarde USD pentru anul trecut şi o creştere a diviziei IaaS de aproape 30%. Gigantul american este urmat în clasament de Microsoft (aproape 8 miliarde USD), Alibaba (4 miliarde USD), Google (aproape 2,5 miliarde USD) şi Tencent (puţin peste 1 miliard USD), toate aceste firme bucurându-se de creşteri de cote pe segmentul IaaS în 2019. Tencent, o firmă chinezească, este evidenţiată chiar în raportul Gartner, ca fiind un performer cu o creştere a veniturilor din IaaS de peste 100% anul trecut.

Analiştii Gartner vorbesc de o accentuare a creşterii segmentului IaaS în viitor, pe măsură ce noi tehnologii precum inteligenţa artificială sau 5G vor apela din ce în ce mai mult la cloud-ul public pentru dezvoltarea de infrastructuri. La asta a contribuit major, conform acestor analişti, faptul că atunci când au fost nevoite să-şi mute aplicaţiile în mediul de cloud public ca urmare a pandemiei de coronavirus, firmele şi-au dat seama de adevăratele beneficii ale acestui tip de mediu, fapt care le face din ce în ce mai puţin tentate să-şi readucă fluxurile de lucru înapoi on-premises.