Analiza, Cloud Computing / Edge — November 2, 2020 at 9:14 am

Cererea de servicii de infrastructură cloud în plină explozie

by

Cloud computingDatele adunate în primele nouă luni ale acestui an de către firma de analiză Synergy Research Group arată că explozia cererii de servicii online la nivel global indusă de pandemia Covid 19 a dus la o adevărată creştere exponenţială a pieţei de profil. Indexul de monitorizare al pieţei publicat de această firmă de analiză pentru cel de-al treilea trimestru al anului arată că piaţa globală a serviciilor cloud de infrastructură a înregistrat cheltuieli care au atins 2,8 miliarde USD, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 33%.

Cele mai multe cereri de servicii au fost înregistrate pentru Infrastructure-as-a-Service (IaaS) şi Platform-as-a-Service (PaaS), care au cunoscut fiecare o creştere de 35% în trimestrul trei. Dominanţa furnizorilor principali de cloud este şi mai pronunţată în zona de cloud public, unde primii cinci furnizori de servicii controlează aproape 80% din piaţă. Din punct de vedere geografic, piaţa de cloud continuă să crească puternic în toate regiunile globului.

Autorii raportului observă că astfel de creşteri sunt cam neobişnuite pentru această piaţă şi conchid că este vorba şi de un efect de “sperietoare” în faţa pandemiei, efect care va continua în măsura în care pandemia va continua să se manifeste.

Liderul pieţei de servicii cloud de infrastructură, Amazon Web Services (AWS) a înregistrat o creştere anuală a veniturilor de 29% în trimestrul trei, echipa managerială a acestui furnizor de servicii punând adevărata explozie de proiecte de migrare spre cloud tot pe seama fricii de pandemie. În mod similar, cel mai apropiat competitor de pe piaţa de cloud public, Microsoft, a raportat o creştere anuală de 31% a veniturilor diviziei de cloud comercial în trimestrul trei, în vreme ce veniturile generate de platforma proprie de cloud public, Azure, au crescut per total cu 48%.

Datele Synergy arată că Amazon şi Microsoft încasează acum peste jumătate din veniturile generate de piaţa globală a serviciilor cloud de infrastructură, cotele de piaţă fiind de 33%, respectiv 18%. Dată fiind dominaţia celor două companii, analiştii Synergy susţin că indiciile legate de începutul fragmentării pieţei de servicii cloud de infrastructură sunt clare.

„Firmele aflate în competiţie pentru o cotă de piaţă s-au aşezat deja în trei tabere diferite”, scriu autorii raportului. „Amazon şi Microsoft joacă într-o ligă proprie, în vreme ce alţii fie încearcă agresiv să-şi crească poziţia pe piaţă, fie se concentrează mai mult pe servicii, geografii sau grupuri specifice de clienţi”.