Analiza — December 31, 2020 at 1:31 pm

UE intră în cursa pentru broadband spaţial

by

Comisia Europeană a dezvăluit recent detalii legate de un proiect în care a fost selectat un consorţiu de producători europeni de sateliţi, furnizori şi operatori de servicii de comunicaţii, operatori telecom şi furnizori de servicii de lansare în spaţiu pentru a studia, dezvolta şi lansa un nou sistem de comunicaţii în întregime european, plasat în spaţiu.

GovsatcomCE a declarat cu această ocazie că studiul va evalua fezabilitatea unei noi iniţiative menite să întărească suveranitatea digitală a Europei şi să furnizeze conectivitate securizată pentru cetăţeni, firme private şi instituţii publice, precum şi să ofere acoperire globală pentru zonele rurale şi cele izolate. Odată ce va primi undă verde, noul program UE se va alătura programelor existente Copernicus şi Galileo, şi va exploata la maxim sinergiile tehnologice potenţiale ale industriilor spaţială şi digitală.

Sistemul european de conectivitate cu baza în spaţiu va folosi programul european GOVSATCOM de folosire în comun a serviciilor satelitare. Comisia Europeană afirmă despre el că va asigura un nivel de fiabilitate, rezistenţă şi securitate care încă nu este disponibil pe piaţă. Totodată, el va fructifica iniţiativa EuroQCI, care promovează tehnologie de criptare cuantică.

Studiul va căuta să descopere modul în care sistemul bazat în spaţiu poate să întărească actualele şi viitoarele infrastructuri critice europene, inclusiv reţelele terestre, dar şi să întărească capacitatea UE de a accesa mediile cloud şi de a furniza servicii digitale în mod independent şi securizat, o componentă esenţială a construirii încrederii cetăţenilor europeni în economia digitală şi în asigurarea

Comisia Europeană consideră că acest proiect poate profita de rolul sateliţilor tereştri în ecosisteme 5G, mai ales în vederea evoluţiei către viitoarele tehnologii 6G, cercetate în cadrul proiectului Hexa-X, despre care site-ul Club IT&C a scris anterior în cursul lunii decembrie.

De pe urma unei infrastructuri satelitare suverane ar putea profita o gamă largă de sectoare industriale, cum ar fi transporturile terestre şi maritime, traficul aerian, dezvoltarea de vehicole autonome şi aplicaţiile Internet of Things. O astfel de infrastructură va oferi securitate mai bună pentru transmisia şi stocarea de informaţii şi date care sprijină nevoile unei game largi de utilizatori precum agenţiile guvernamentale, companiile financiar-bancare, entităţile ştiinţifice, infrastructurile critice şi centrele de date.

Valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate se ridică la peste 7 milioane de euro, iar participanţii selectaţi sunt firmele Airbus, Arianespace, Eutelsat, Hispasat, OHB, Orange, SES, Telespazio şi Thales Alenia Space.