Analiza — December 9, 2020 at 1:11 pm

6G intră deja în vizorul european

by

Abstract 6G technology backgroundCăutând să pună viitorul cât mai bine pe hartă, Comisia Europeană a demarat o iniţiativă de cercetare a următoarei generaţii de reţele wireless, cu indicativul 6G. Denumit Hexa-X, proiectul de cercetare are ca lider de proiect numit gigantul finlandez Nokia. Toate astea în ciuda faptului că infrastructurile 5G încă n-au ajuns la maturitate nicăieri în lume.

Proiectul Hexa-X are misiunea declarată de a conecta lumile umană, fizică şi digitală cu o reţea de furnizori de tehnologie 6G. Planificat să debuteze la începutul anului viitor, cu o durată de doi ani şi jumătate, proiectul este practic prima iniţiativă oficială de cercetare menit accelerării 6G şi atragerii leadershipului UE în această epocă viitoare. Printre obiectivele proiectului se numără crearea de scenarii şi instanţe de utilizare 6G, dezvoltarea de tehnologii fundamentale 6G şi definirea unei noi arhitecturi pentru o reţea inteligentă care să integreze furnizori cheie de tehnologie.

Proiectul socoteşte tehnologiile wireless ca având deja o relevanţă critică pentru societate şi economie, iar importanţa lor pentru creşterea economică va continua să se accentueze odată cu evoluţia 5G, permiţând apariţia de noi ecosisteme şi servicii ca urmare a traficului de date în creştere şi a conectării tot mai multor dispozitive la mediul online. Proiectul îşi propune, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea de furnizori tehnologici cheie în zone precum noi tehnologii radio de acces la frecvenţe ridicate, localizare de înaltă rezoluţie, conectare prin intermediul interfeţelor aeriene de inteligenţă artificială.

Unitatea de cercetare Nokia, intitulată Nokia Bell Labs, împreună cu consorţiul Hexa – X, au identificat şase provocări care trebuie adresate pentru aşezarea fundaţiei tehnice a sistemelor wireless 6G. O primă provocare este legată de conectarea surselor de informaţii. Şi asta deoarece inteligenţa artificială şi machine learning trebuie să devină instrumente vitale şi de încredere pentru îmbunătăţirea eficienţei, în slujbafiinţelor umane.

A doua provocare este denumită reţeaua reţelelor, deoarece vor trebui agregate tipuri multiple de surse de date pentru a crea un ecosistem digital care să devină din ce în ce mai capabil, inteligent şi eterogen, scopul final fiind crearea unei reţele planetare unice.

A treia provocare este legată de sustenabilitate, deoarece infrastructura digitală va trebui optimizată energetic pentru o amprentă globală de mediu redusă.

A patra provocare este legată de acoperirea globală, deoarece 6G va trebui să ofere soluţii eficiente şi accesibile de conectare la nivel planetar. A cincea provocare este legată de oferirea unor experienţe fără egal, asta însemnând latenţe extrem de mici ale transmisiei de date, capacitate împinsă către valori de neimaginat azi şi localizare precisă oriunde pe glob.

În fine, ultima provocare este legată de încredere, întrucât 6G va trebui să asigure confidenţialitatea şi integritatea comunicaţiilor, simultan cu rezilienţa şi securitatea operaţională.