Analiza — February 1, 2021 at 6:18 pm

Un rol tot mai mare pentru tehnologie

by

Marile corporaţii cred că tehnologia va juca un rol şi mai mare în succesul lor comercial din acest an. Conform firmei de consultanţă Accenture, tehnologia s-a numărat printre subiectele cele mai abordate în 2019 şi 2020 în rapoartele publice ale acestor companii. Interesul pentru tehnologie a crescut anual cu nu mai puţin de 50%.

High technologies for your success . Mixed mediaAccenture a folosit o metodă nouă pentru a obţine astfel de date. A rulat rapoartele anuale publicate printr-un instrument propriu de tip Natural Language Processing (NLP). Astfel, firma de consultanţă a descoperit că subiectul tehnologie a însemnat un nivel mediu de interes de 16%. Un astfel de nivel este uriaş în condiţiile în care alte zone, cum ar fi taxele (nivel mediu de 58%) şi rapoartele financiare (nivel mediu de 41%) sunt obligatorii pentru astfel de firme.

Totodată, firma de consultanţă de descoperit că tehnologiile cele mai interesante pentru viitor sunt socotite a fi cloud computing, IoT, automatizarea inteligentă, robotica şi inteligenţa artificială. Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, firmele din sectoarele tradiţionale, cum ar fi transporturile, construcţiile şi financiar-bancar au fost cele care au manifestat cel mai mare interes pentru noi tehnologii. În acelaşi timp, firmele din software, telecom, media, servicii medicale şi utilităţi au fost cele care au dedicat cea mai mare parte a rapoartelor lor anuale tehnologiei.

Că lucrurile descoperite de Accenture stau aşa o demonstrează şi un alt raport, de data asta publicat de firma Software AG, care susţine că transformarea digitală va deveni preocupare cheie în 2021. Conform acestui raport, 97 la sută din organizaţiile intervievate, care provin din SUA şi Europa, au realizat investiţii în transformarea digitală în 2020 şi se aşteaptă să continue aceste investiţii în 2021.
Un amănunt interesant descoperit de Software AG: toate firmele care au investit în procese de transformare digitală sunt relativ optimiste în privinţa viitorului. Nouă din zece firme consideră că acum sunt mai rezistente la evenimente dramatice, cum este pandemia sanitară şi se aşteaptă ca noile tehnologii să le ajute să facă faţă viitoarelor provocări.

În fine, acelaşi raport Software AG spune că, totuşi, abordările faţă de fenomenul general al transformării digitale diferă. În vreme ce unele firme caută să-şi consolideze portofoliile tehnologice, altele sunt mai interesate de diversificarea lor. De asemenea, firmele sunt aproape egal divizate între cele care vor să prioritizeze produsele şi procesele, şi cele care prioritizează îmbunătăţirile din zona de suport şi servicii.