Data Center / Storage — March 1, 2021 at 4:07 pm

Un nou tip de centru de date “verde”

by

Furnizorul de servicii IT Atos, împreună cu firma franceză HDF Energy, au anunţat recent că au început lucrul la dezvoltarea, până în anul 2023, a primului centru de date complet “verde”, bazat pe alimentare cu energie furnizată de hidrogen. Etalonul de “verde” provine de la faptul că hidrogenul folosit este produs prin procese regenerabile de electroliză a apei.

atosÎn cadrul colaborării, Atos va proiecta şi furniza soluţiile software şi hardware, precum şi serviciile de integrare necesare asigurării posibilităţii de alimentare a centrelor de date cu energie provenită din hidrogen verde. O parte a acestui proces va include crearea unui nivel software care va utiliza inteligenţa artificială pentru a prevedea cerinţele de consum ale fermei de servere din centru şi pentru a gestiona livrarea de hidrogen verde. Contribuţia HDF Energy se va baza pe munca deja depusă de firmă pentru crearea de centrale energetice bazate pe hidrogen verde care să furnizeze în mod constant, stabil şi previzibil energie.

„Această nouă soluţie de la Atos şi HDF va permite operatorilor de centre de date şi operatorilor cloud să anticipeze constrângerile potenţiale de viitor impuse de autorităţile de reglementare şi să ofere clienţilor o soluţie sustenabilă, de încredere, fără compromisuri asupra afacerilor derulate”, au declarat cele două firme într-un comunicat de presă comun.

Anunţul despre noul proiect de interes major la nivel global vine într-un moment în care aproape toate ţările investighează modelele de consum energetic ale operatorilor de centre de date, fapt care a determinat mulţi dintre furnizorii de servicii de colocare să anunţe în ultimele 18 luni iniţiative de reducere a emisiilor de carbon, precum şi investiţii în surse regenerabile de energie.

Atos se numără printre companiile care şi-au fixat planuri de eficientizare a sustenabilităţii propriilor centre de date. Firma susţine că la ora actuală peste 50% din centrele proprii de date sunt alimentate cu energie din surse regenerabile şi că volumul de energie consumat s-a redus astfel anual cu 15% în 2019 şi 2020.

Conform celor două firme, soluţia care va fi dezvoltată prin colaborare va fi prima de pe piaţă care va permite existenţa unor centre de date cu fluxuri de lucru extrem de complexe în condiţii de protejare a mediului. Conform aşteptărilor, o astfel de soluţie va satisface nu doar cerinţele operatorilor, ci şi pe cele ale pieţei şi autorităţilor publice.