Analiza — October 4, 2021 at 11:05 am

Industry 4.0 – un obiectiv devenit realitate în condiții de criză

by

Pandemia COVID-19 a avut și are efecte profunde asupra vieții noastre, efecte care transcend problemele legate de sănătate. A forțat întregi industrii să regândească procesele operaționale și elementele fundamentale ale activității lor, iar unul dintre cele mai remarcabile rezultate este accelerarea fără precedent a strategiilor și a proiectelor de transformare digitală.

Smart-factoryÎn industria grea, de exemplu, unde adoptarea industriei la nivel 4.0 a rămas în mod tradițional în urmă, restricțiile impuse de pandemie au servit ca un apel de trezire pentru automatizare și conectare. Având în vedere că o mare parte a forței de muncă trebuie să lucreze de acasă, companiile mari industriale au fost nevoite să își evalueze procesele și tehnologiile pentru a pune în practică transformarea digitală și a stimula agilitatea și eficiența operațională.

Evident, oricât de grozave ar fi conectivitatea și lucrul de la distanță, ele nu pot elimina în totalitate oamenii din operațiunile industriale, dar companiile au descoperit că multe sarcini pot, într-adevăr, fi îndeplinite de la distanță. Această revelație nu este exclusivă unui singur domeniu industrial, 63% dintre liderii C-suite declarând într-un sondaj recent că pandemia COVID-19 le-a accelerat eforturile de transformare digitală. Iar 49% au admis că transformarea digitală a devenit o prioritate abia după ce a început pandemia.

Transformarea digitală în industrie în general nu este o sarcină ușoară. Necesită multă planificare și viziune. Tehnologia veche și echipamentele electrice depășite trebuie înlocuite, iar protocoalele de comunicații trebuie actualizate periodic. Nu este neobișnuit să găsiți Windows XP și Windows 7 încă în uz în mediul industrial, fapt care face multe dintre sistemele gestionate în asemenea medii să fie foarte vulnerabile inclusiv la atacurile cibernetice. Companiile înlocuiesc acum aceste sisteme cu Windows 10 și mașini virtuale care se conectează la infrastructuri cloud, dar rigorile IT trebuie adoptate cu totul, nu doar la proiectele periodice de modernizare, iar actualizările de software și de platforme trebuie să devină normă pentru ca toate operațiunile să se poată desfășura automat și în siguranță.

Rețelele în sine trebuie, de asemenea, să fie actualizate. Protocolul mai nou acceptă convergența IT și a tehnologiei operaționale (OT) și permite gestionarea la distanță și accesul mai ușor la date. Ca atare, actualizările de rețea sunt esențiale pentru implementarea sistemelor de captare și analiză a datelor care permit monitorizarea în timp real și întreținerea predictivă.

Toate schimbările care au loc în industrie ridică mai multe provocări. Poate că cea mai mare implică securizarea sistemelor conectate la IP împotriva amenințărilor cibernetice. Pe măsură ce operațiunile industriale devin conectate, companiile trebuie să se asigure că totul este protejat prin cele mai bune practici și tehnologii de securitate cibernetică.

Alte provocări implică siguranța operațională și nevoia de expertiză pentru planificarea și executarea transformării digitale. Majoritatea companiilor nu posedă toate expertiza tehnică și experiența necesare pentru transformarea digitală. Aici intervin specialiștii Schneider Electric, capabili să arate și să demonstreze partenerilor din domeniul industrial cum soluțiile și serviciile companiei îi pot ajuta în această tranziție către medii de lucru mai sigure și mai flexibile pentru un număr tot mai mare de angajați.

În alegerea unui partener de automatizare potrivit industriei dumneavoastră, începeți prin identificarea companiilor care oferă expertiză digitală combinată cu o înțelegere a echipamentelor și infrastructurii deja existente. Transformarea digitală industrială presupune mult mai mult decât simpla extragere a datelor și transformarea proceselor de producție și a lanțurilor de aprovizionare. În multe cazuri, echipamentele deja existente trebuie actualizate pentru a sprijini automatizarea și digitalizarea – dar nu neapărat înlocuite.

Tehnologiile analogice care operează în fabrici și alte medii mari industriale sunt acum conectate la sisteme digitale pentru monitorizare, colectare și analiză de date. Convergența face posibilă valorificarea arhitecturilor de instalații și mașini care permit existența Internetului industrial (IIoT), și presupun colectarea și analiza de date, dar și soluții conectate. Aceste tehnologii vă ajută să atingeți noi niveluri de agilitate, eficiență și productivitate, transformând datele statistice în decizii strategice de afaceri.

Având în vedere acest lucru, aveți nevoie de un partener cu experiență atât în tehnologia IT, cât și în tehnologia operațională și care să înțeleagă ramificațiile mixului de echipamente și aplicații din zona de producție cu funcționalitățile digitale mai noi.

Partenerul dvs. de automatizare industrială, indiferent dacă este distribuitor, integrator de sistem sau constructor de panouri, trebuie să vă înțeleagă afacerea pentru a vă ajuta să vă depășiți problemele și să atingeți obiective strategice, cum ar fi implementarea automatizării instalațiilor și îmbunătățirea gestionării lanțului de aprovizionare.

După implementare, este posibil să doriți ca acesta să rămână implicat. Prin intermediul sistemelor conectate, un partener vă poate monitoriza echipamentul în scopuri de depanare și întreținere, pentru a optimiza performanța, a evita timpii de nefuncționare și a vă proteja operațiunile împotriva riscurilor cibernetice.

998-20289739_Exchange_GMA_KV_RGB_11-2048x1365În România, de exemplu, Schneider Electric a susținut transformarea digitală a celor de la Dunapak, intervenind într-un moment optim: acela al construcției unei noi fabrici. Acolo compania a instalat sisteme și soluții avansate direct din start, iar pentru administrarea și întreținerea mai simplă a acestora a propus folosirea unui EcoStruxure Augmented Operator Advisor, care permite monitorizarea sistemelor de alimentare cu energie electrică inclusiv de la distanță, prin intermediul realității augmentate și care face parte din gama de vârf a soft-urilor tip EcoStruxure.

Dacă momentul inițial al construcției este indiscutabil cel mai bun pentru implementarea soluțiilor Industry 4.0, asemenea întâmplări fericite nu au loc tot timpul. De aceea, soluțiile Schneider Electric pot optimiza administrarea unor sisteme preexistente, independent de producătorul acestora. Trebuie doar să ne orientăm, ca parteneri, către această cale a transformării digitale și să ne dorim să-i valorificăm toate beneficiile.