Analiza — October 5, 2021 at 2:54 pm

Industry 4.0 se bazează pe AI, senzori IoT şi cloud hibrid

by

Afirmaţia din titlu nu este o simplă butaforie. Analiştii din domeniul tehnologiei sunt unanimi în a considera că atunci când inteligenţa artificială (AI), o tehnologie existentă deja pe piaţă de ceva vreme, este combinată cu alte tehnologii noi, firmele încep să fructifice avantajele aşa-numitului fenomen Industry 4.0.

Engineering technology and industry 4.0 smart factory conceptCând este combinată cu Internet of Things (IoT) de pildă, AI poate analiza datele senzorilor şi poate prevedea căderile unor active industriale precum echipamentele de producţie, sistemele HVAC şi liniile de asamblare. Ea poate optimiza programarea ordinelor de lucru ale activelor industriale, poate analiza riscul de cădere şi permite oamenilor să prioritizeze reparaţiile conform unor criterii diverse.

Camerele de luat vederi şi senzorii pot monitoriza permanent o facilitate de producţie. Cu ajutorul AI, o astfel de monitorizare poate separa semnalele utile de zgomotul de fond, astfel încât firmele se pot asigura că nu sunt pierdute informaţii esenţiale şi pot începe să automatizeze tot mai mult părţi complexe ale proceselor de producţie. Astfel de elemente constructive Industry 4.0 sunt deja ajunse la maturitate şi gata de utilizare dacă firmele investesc în infrastructura digitală necesară.

AI şi IoT sunt două din elementele constructive de bază ale automatizării industriale pe scară largă, componenta cheie a fenomenului Industry 4.0. Pentru a avea un tablou complet, la scară extinsă, a fenomenului, este nevoie de adresarea unei alte provocări ce necesită un al treilea element constructiv, cloud-ul hibrid.

Motivul este simplu: volumele de date generate de diversele instrumente cum sunt senzorii IoT şi camerele video de supraveghere sunt uriaşe, practic fără precedent. În plus, modelele AI trebuie să dispună de capacitatea de a acţiona pe baza acestor date în timp real, ceea ce înseamnă că ele trebuie să fie capabile de a procesa date chiar la locul colectării acestora.

Toate acestea necesită o infrastructură extinsă, care să acopere zona de edge simultan cu zona de centru de date şi cu zona de cloud. Iar această infrastructură extinsă are nevoie de un management care să funcţioneze fără sincope pe întreaga ei întindere. Cel care facilitează aşa ceva este mediul de cloud hibrid, care conţine o platformă bazată pe containere ce pot accesa toate locaţiile infrastructurii. Mediul de cloud hibrid oferă capacitatea de scalare automată pe baza fluxurilor de lucru şi flexibilitatea de a rula platforme pe orice tip de mediul cloud, public, privat sau edge.

În context Industry 4.0, mediul de cloud hibrid poate uni punctele lipsă. El face ca datele, AI, instrumentele şi software-ul de care au nevoie angajaţii să fie disponibile oricând. Iar o regulă de bază a oricărei afaceri spune că cu cât sarcinile angajaţilor umani sunt uşurate, cu atât aceştia pot dedica mai mult timp şi atenţie rezolvării unor probleme din ce în ce mai complexe şi mai costisitoare.