Bizpoint — March 22, 2022 at 8:42 am

Efort de optimizare

by

Un nou raport publicat de firma de analiză CloudBolt la nivel global arată că multe firme se luptă în acest moment să-şi optimizeze implementăriile în medii cloud multiple. Motivul? Ele au atins un adevărat zid în termeni de medii multi-cloud şi multi-instrumente.

Cloud Computing Concept on Touch ScreenAproape 80% din cei peste 2000 de specialişti intervievaţi pentru raport, lucrând în subsectoare esenţiale precum IT-ul general, DevOps, SecOps şi FinOps, au declarat că nu-şi mai pot optimiza mediile cloud folosite în scop de eficienţă. Factorii care contribuie la această situaţie variază de la probleme cauzate de volumul mare de instrumente şi medii folosite la probleme legate de vizibilitatea utilizării şi costurilor mediilor cloud, precum şi de silozuri de automatizare care conduc la vulnerabilităţi de securitate.

Cei mai mulţi respondenţi (88%) consideră că soluţia problemei constă în implementarea unei soluţii de tip ‘manager al managementului’, adică o soluţie care să unească silozurile de date cu strategia globală multi-cloud şi multi-instrumente adoptată. Dispunând de un astfel de sistem, respondenţii arată că ar putea recăpăta controlul asupra extinderii folosirii mediilor cloud, ar putea întări securitatea şi ar putea reduce costurile în creştere.

Aproape patru din cinci respondenţi (78%) spun că au prea mult medii cloud în uz pe cuprinsul firmei unde lucrează, şi că abordarea curentă legată de cloud a generat vulnerabilităţi de securitate. Un procent similar de respondenţi au declarat că se luptă actualmente pentru a obţine o vizibilitate suficientă asupra costurilor şi cheltuielilor peste întreaga anvelopă de instrumente, resurse şi medii cloud folosite.

„Ceea ce le-a determinat pe multe firme ca să adopte medii cloud multiple şi instrumente tot mai diverse, astfel ajungând în situaţia prezentată în studiu, nu le va asigura accesul automat la următorul nivel de performanţă în condiţiile în care este căutată tot mai intens automatizarea şi accelerarea transformării digitale,” scriu autorii raportului. „De aceea, este nevoie de un cadru de lucru nou, flexibil, care să conecteze toate disparităţile, să le raţionalizeze, să furnizeze vizibilitate holistică reală şi să guverneze cu politici protective care nu restricţionează inovaţia. Firmele din fruntea cursei cloud îşi dau deja seama de asta, iar drept consecinţă au îmbrăţişat deja această nouă realitate şi, ca atare, îşi întăresc poziţia de conducere.”