Energie&Utilitati, Networking — April 1, 2022 at 1:21 pm

Managementul serverelor SCADA în domeniul utilităților publice cu ATEN

by

Realitatea este că trăim într-o lume în care depindem în mare măsură de accesul la tehnologie. Iar printre serviciile indispensabile se numără utilitățile, precum apa curentă, gazele naturale sau electricitate, servicii esențiale în majoritatea activităților sunt accesul la internet și asigurarea securității.

1118_01_Utilities_&_Resources_Oil_Refinery_2D_diagramFurnizorii de utilități trebuie să asigure disponibilitatea serviciilor și produselor non-stop, lucrând într-un mod cât mai eficient, astfel încât să răspundă și competitivității din piața în care activează și care devine tot mai diversificată.

În plus, de-a lungul ultimilor ani tehnologia a evoluat foarte mult, inclusiv pe partea de automatizare a proceselor industriale. De la furnizorii de apă potabilă, gaze naturale și electricitate sau operatorii stațiilor de epurare, până la distribuitorii de carburanți, rafinării și chiar puncte de extracție – colectarea de date din teren și analizarea lor tinde a fi rețeta succesului pentru un cadru de lucru pe cât posibil sigur și eficient. În aceste industrii se folosește tehnologia de tip SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) și este bazată pe o multitudine de echipamente hardware, soluții de rețea și diverse interfețe, implementate cu scopul de monitoriza în detaliu mașinile și procesele.

Managementul de la distanță în domeniul utilităților

Volumele uriașe de date colectate au nevoie de servere puternice pentru stocare, administrare și procesare, iar operarea serverelor depinde de managementul eficient pentru a opera în parametri optimi. Însă aici apar și provocările.

Majoritatea furnizorilor de utilități colectează datele din mai multe locații, ceea ce face ca și serverele să fie amplasate la distanțe mari de sediul central. Acest lucru poate ridica unele probleme în fața abordării clasice, care presupune acces la fața locului. Și, chiar dacă serverele s-ar afla în aceeași locație lucrurile tot nu ar fi mai simple. Odată cu tehnologizarea și automatizarea proceselor, cresc provocările pe partea de securitate. Din acest motiv, cei mai stricți furnizori de utilități din lume nu permit prezența unor alte echipamente de calcul în camerele serverelor. Singura soluție viabilă rămâne, așadar, managementul de la distanță, care se poate dovedi, uneori o provocare dacă nu se ține cont de amenințările cibernetice actuale și viitoare. Pentru astfel de situații, ATEN propune o soluție completă și 100% sigură, end-to-end.

Prin instalarea unui switch KVM over IP, precum ATEN KN4116VA, administratorii de rețea pot accesa echipamentele de la distanță, prin intermediul unei rețele separate față de cea de producție. Există mai multe modalități de conectare: prin consolă directă cu un computer local, consolă USB cu un laptop, conexiune PSTN prin intermediul unui modem sau rețea de management dedicată, prin Ethernet. Modelul poate fi integrat în soluția software de management CC2000, oferind utilizatorilor control deplin asupra echipamentelor din dotare. Mai mult decât atât, KN4116VA permite montarea în rack, ceea ce îl transformă în alegerea ideală pentru centre de date și camere de servere.

Pentru conectarea serverelor la cele 16 porturi LAN din dotarea lui KN4116VA, ATEN pune la dispoziție și adaptorul USB și DVI KA7166. Iar pentru un maximum de confort și eficiență în operare, este posibilă înlocuirea PC-urilor sau laptopurilor ca dispozitive terminale cu console ATEN KA8288. Aceasta permite conectarea unui mouse, a unei tastaturi și a două monitoare HDMI Full HD și face posibilă monitorizarea simultană a până la 64 servere, cu ajutorul funcției Panel Array Mode. Pentru situațiile în care este necesar managementul la fața locului, se poate folosi o consolă cu șină și montare în rack, care este prevăzută cu tastatură, touchpad și ecran Full HD de 18,5”, elemente ce pot funcționa independent  unul față de altul. În plus, modelul adaugă suport pentru console externe, prin conectorii USB, DVI, VGA și HDMI.

ATEN eco DC – Pentru corelarea unităților de distribuție a energiei

Aplicația ATEN eco DC intră într-o sinergie perfectă pentru unitățile de distribuție a energiei (PDU) oferind o modalitate eficientă de optimizare a nevoilor de energie ale utilizatorilor. Centrul de date al administratorului este echipat cu monitorizare în timp real, măsurători și analize EnPIs care produc rapoarte de utilizare a energiei și PUE pentru a îndeplini cerințele ISO 50001. Cu acești indicatori critici, utilizatorii vor primi rapoarte personalizate despre utilizarea energiei din centrul de date, precum și sugestii de economisire a energiei, care să permită utilizatorilor să îmbunătățească utilizarea energiei și să economisească energie fără a afecta fiabilitatea echipamentului IT.

eco DC este noua interfață web-based GUI, care permite utilizatorilor să se autentifice pentru a gestiona și controla PDU-urile prin browser web. Nu este nevoie de instalare sau configurare suplimentară. eco DC poate rula sub orice platformă și sistem de operare. Utilizatorii pot gestiona cu ușurință consumul de energie al centrului de date prin interfață intuitivă și grafică.

eco DC este disponibil în versiune Server și Client. Versiunea Server oferă toate funcționalitățile și este capabilă să gestioneze PDU-urile prin SNMP și să gestioneze nodurile client prin TCP/IP. Acesta permite mai multor utilizatori să se conecteze la nodul server și să gestioneze PDU-urile în diferite zone autorizate, făcând gestionarea distribuită a PDU mult mai eficientă în mediul centralizat. Cu versiunea Client, utilizatorii se pot conecta la un nod de server pentru a monitoriza starea PDU-urilor și a controla fiecare priză de pe PDU-uri. Cele două versiuni eco DC Server și Client permit optimizarea performanțelor în centrele de date și managementul facil.

Automatizarea operațiunilor și proceselor este tentantă pentru toate domeniile de activitate, însă alegerea soluțiilor și implementarea trebuie făcute ținând cont de toate provocările și potențialele amenințări, iar acest lucru trebuie să aducă avantaje competitive, precum și să situațiile de dezastre. În domeniul utilităților, unde furnizorii trebuie să se asigure că totul decurge în permanență perfect, aceste lucruri sunt critice. Prin urmare, soluția propusă de ATEN adresează domeniul utilităților, al energiei, întrucât, pe lângă flexibilitatea extinsă și compatibilitatea cu diverse scenarii de utilizare, asigură și cel mai bun nivel de securitate, la nivel hardware. Cu ajutorul acestei soluții utilizatorii pot monitoriza, controla și administra procesele de infrastructură, fără riscuri și la un nivel de calitate ridicat.

Pentru a afla mai multe despre soluțiile ATEN pentru domeniul utilităților, vă invităm să luați legătura cu un expert ATEN.