Studii — April 28, 2022 at 4:19 pm

Volumul cheltuielilor IT la nivel mondial va crește în 2022

by

Este de așteptat ca rata inflației, perturbațiile geopolitice și deficitul de talente să nu încetinească investițiile IT. Conform datelor unei recente prognoze date publicității de Gartner, cheltuielile IT la nivel mondial sunt estimate să însumeze 4,4 trilioane de dolari în 2022, marcând o creștere de 4% față de 2021.

money in blue sky„Anul acesta se dovedește a fi unul dintre cei mai zgomotoși ani din istorie pentru directorii CIO”, a declarat John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President la Gartner. „Perturbarea geopolitică, inflația, fluctuațiile valutare și provocările cu care se confruntă lanțul de aprovizionare se numără printre numeroșii factori care luptă pentru timpul și atenția lor, dar, spre deosebire de ceea ce am văzut la începutul anului 2020, CIO accelerează investițiile IT, deoarece recunosc importanța flexibilității și agilității în a găsi răspunsul la aceste perturbări. În consecință, preferințele de cumpărare și investiții vor fi concentrate în domenii precum analytics, cloud computing, experiența clienților și securitate.”

Impactul inflației asupra hardware-ului IT (de exemplu, dispozitive mobile și PC-uri) din ultimii doi ani se disipează în sfârșit și încep să se răspândească în zonele de software și servicii. Cu lipsa actuală acută de profesioniști IT care determină apariția de salarii mai competitive, furnizorii de servicii tehnologice măresc prețurile, ceea ce contribuie la creșterea creșterii cheltuielilor în aceste segmente pe parcursul anilor 2022 și 2023. Cheltuielile pentru software sunt de așteptat să crească cu 9,8%, până la 674,9 miliarde USD în 2022, iar serviciile IT se estimează că vor crește cu 6,8% pentru a ajunge la 1,3 trilioane USD.

Creșterea pe termen scurt și lung a software-ului de aplicații pentru mediul enterprise, a software-ului de infrastructură și a serviciilor administrate demonstrează că tendința către transformarea digitală nu este o tendință de unul sau doi ani, ci mai degrabă una sistemică și pe termen lung. De exemplu, infrastructura ca serviciu (IaaS) stă la baza fiecărei oferte online și aplicații mobile majore axate pe consumatori, reprezentând o parte semnificativă din creșterea de circa 10% a cheltuielilor pentru software în 2022.

Gartner se așteaptă ca inițiativele de afaceri digitale, cum ar fi experiența consumatorului final și optimizarea lanțului de aprovizionare, să împingă cheltuielile pentru aplicații pentru mediul enterprise și software de infrastructură într-o zonă de creștere de două cifre în 2023.

Invazia rusă a Ucrainei nu este de așteptat să aibă un impact direct asupra cheltuielilor IT globale. Inflația prețurilor și a salariilor, agravată cu deficitul de talente și alte incertitudini privind livrarea, este de așteptat să afecteze mai mult planurile CIO în 2022, dar tot nu va încetini investițiile în tehnologie.

„CIO anticipează să aibă capacitatea financiară și organizațională de a investi în tehnologii cheie pe parcursul acestui an și al următorilor”, a spus Lovelock. „Unele cheltuieli IT au fost suspendate la începutul anului 2022 din cauza variantei Omicron și a valurilor ulterioare, dar se așteaptă să se reducă în termen scurt.”
„CIO care își păstrează atenția concentrată pe semnalele cheie ale pieței, cum ar fi trecerea de la afaceri analogice la cele digitale și achiziționarea IT pentru a le construi, precum și negocierea cu partenerii lor furnizori pentru a-și asuma riscuri continue, se vor descurca mai bine pe termen lung. În acest moment, doar cele mai fragile companii vor fi forțate să se orienteze către o abordare de reducere a costurilor în 2022 și ulterior.”

O analiză mai detaliată a perspectivelor pentru cheltuielile IT globale este disponibilă în webinarul Gartner „IT Spend Forecast, 1Q22 Update.” Aflați despre prioritățile principale pentru CIO în 2022 în ebook-ul oferit gratuit de Gartner 2022 Leadership Vision for Chief Information Officers.

Metodologia Gartner de estimare a cheltuielilor IT se bazează în mare măsură pe analiza riguroasă a cifrelor de vânzări de către peste o mie de furnizori pentru întreaga gamă de produse și servicii IT. Gartner folosește tehnici de cercetare primare, completate de surse secundare de cercetare, pentru a construi o bază de date cuprinzătoare cu date despre dimensiunea pieței pe care să își bazeze prognoza.

Prognoza trimestrială Gartner a volumului de cheltuieli IT oferă o perspectivă unică asupra cheltuielilor în segmentele hardware, software, servicii IT și telecomunicații. Aceste rapoarte îi ajută pe clienții Gartner să înțeleagă oportunitățile și provocările pieței. Cea mai recentă cercetare privind prognoza cheltuielilor IT este disponibilă clienților Gartner în „Gartner Market Databook, 1Q22 Update”. Această pagină trimestrială de prognoză a cheltuielilor IT include link-uri către cele mai recente rapoarte privind cheltuielile IT, seminarii web, postări pe blog și comunicate de presă.