Analiza — August 16, 2022 at 1:03 pm

Tehnologiile emergente cheie extind experiențele imersive, accelerează automatizarea AI și optimizează livrarea tehnologiilor de către experți

by

Cele 25 de tehnologii emergente de urmărit în raportul Hype Cycle for Emerging Technologies, 2022 publicat de Gartner susțin evoluția și extinderea experiențelor imersive, accelerând procesul de automatizare a soluțiilor de inteligență artificială (AI) și optimizând livrarea tehnologiilor de către experți.

„Tehnologiile emergente oferă companiilor un potențial de transformare, dar CIO și liderii de inovare tehnologică se confruntă cu provocarea de a extinde capabilitățile digitale concomitent cu îmbunătățirea sustenabilității în condițiile în care constrângerile legate de resurse sunt în permanentă creștere”, a declarat Melissa Davis, VP analist la Gartner, completând: „Este esențial ca organizațiile să elimine zgomotul din jurul tehnologiilor emergente pentru a accelera schimbarea prin punerea în valoare a inovațiilor care stimulează diferențierea și eficiența competitivă.”

Hype Cycle for Emerging Technologies este unic în rândul rapoartelor Hype Cycle publicate de Gartner deoarece identifică perspective cheie din rândul a peste 2.000 de tehnologii și modele de lucru aplicate pe care Gartner le profilează în fiecare an într-un set succint de tehnologii și tendințe emergente absolut necesar a fi cunoscute de cei implicați. Aceste tehnologii și tendințe au potențialul de a oferi un grad ridicat de avantaj competitiv în următorii 2 până la 10 ani (vezi Figura 1).

Figura 1. Hype Cycle pentru tehnologii emergente, 2022
Figura 1. Hype Cycle pentru tehnologii emergente, 2022

Sursa: Gartner (august 2022)

„Toate tehnologiile din acest Hype Cycle se află într-un stadiu incipient, dar unele sunt foarte nou apărute și există un grad mare de incertitudine cu privire la modul în care vor evolua. Astfel de tehnologii prezintă riscuri mai mari pentru implementare, dar oferă și beneficii potențial mai mari pentru cei care le adoptă timpuriu, aceștia având posibilitatea de a le evalua și exploata în conformitate cu capacitatea organizației lor de a gestiona tehnologii cu performanțe care nu au fost încă dovedite”, a declarat Gary Olliffe, VP analist la Gartner.

Trei teme ale tendințelor tehnologice emergente

Evoluția și extinderea experiențelor imersive: Viitorul experienței digitale este captivant. O colecție de tehnologii emergente susține astfel de experiențe prin reprezentări virtuale dinamice, medii și ecosisteme ale clienților și oamenilor, precum și prin noi moduri de implicare a utilizatorilor. Cu aceste tehnologii, utilizatorii individuali își pot controla propriile date și identități și pot experimenta ecosisteme virtuale care pot fi integrate cu monedele digitale. Aceste tehnologii ajută la identificarea de noi moduri de interacțiune cu clienții pentru a consolida sau deschide noi fluxuri de venit.

Tehnologiile de urmărit care oferă experiențe imersive în evoluție și extindere sunt metaverse, NFT, super-aplicații și Web3, identitate descentralizată, oameni digitali, gemeni digitali ai clienților și platforme interne de talente.

Automatizare AI accelerată: Adoptarea AI ia amploare ca parte integrantă a produselor, serviciilor și soluțiilor. Acest lucru accelerează crearea de modele AI specializate care pot fi aplicate pentru a automatiza dezvoltarea, instruirea și implementarea modelelor. Automatizarea AI reorientează rolul oamenilor în dezvoltarea AI, rezultând obținerea de predicții și decizii mai precise, precum și un timp mai redus pentru obținerea beneficiilor așteptate.

Tehnologiile care susțin automatizarea accelerată a AI sunt sistemele autonome, inteligența artificială cauzală (singura tehnologie care poate raționa și face alegeri așa cum fac oamenii), modelele de bază, inteligența artificială de proiectare generativă și generarea de coduri de învățare automată (machine learning).

Livrare optimizată a rezultatelor de către experții din anumite domenii tehnologice: Afacerile digitale de succes sunt construite, nu cumpărate. Un set de tehnologii emergente se concentrează pe comunitățile de dezvoltatori de produse, servicii și soluții, cum ar fi echipele de fuziune și platformele pe care le folosesc. Aceste tehnologii oferă feedback și informații care optimizează și accelerează livrarea produselor, serviciilor și soluțiilor și cresc sustenabilitatea operațiunilor de afaceri.

Tehnologiile critice care optimizează livrarea rezultatelor de către experții din anumite domenii tehnologice sunt FinOps augmentate, ecosisteme de date în cloud, sustenabilitatea cloud, stocarea computațională, arhitectura mesh de securitate cibernetică, observabilitatea datelor, guvernanța dinamică a riscurilor, platformele cloud specifice industriilor, arhitectura minimă viabilă, dezvoltarea bazată pe observabilitate, OpenTelemetry și ingineria platformelor.

Clienții Gartner pot obține mai multe din raportul „Hype Cycle for Emerging Technologies, 2022”.

Informații suplimentare privind tehnologiile emergente vor fi prezentate în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo 2022, cele mai importante conferințe din lume pentru CIO și alți directori IT. Într-o lume care se schimbă mai repede ca niciodată, CIO și directorii IT vor învăța cum să abordeze viitorul cu viziunea și rezultatele necesare care să conducă organizațiile la următorul nivel. Urmărește știrile și actualizările de la conferințe pe Twitter folosind #GartnerSYM.