Financiar-Bancar — December 15, 2022 at 10:12 am

Raportarea financiară a băncilor europene 2022

by

Euro banknotes on the map of Europe, selective focus. Concept for european economy, eurozone countriesA cincea ediție a studiului Mazars „Raportarea financiară a băncilor europene 2022″ se concentrează pe nivelurile pierderilor de credit așteptate (ECL) ale băncilor europene în primul semestru al anului 2022. Studiul se bazează pe o analiză a informațiilor publicate în rapoartele intermediare pe anul 2022 a 26 de bănci din 11 țări europene, inclusiv Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania.

Read the english version of this article

Principalele concluzii ale studiului sunt:
• Raportul se bazează pe analiza efectuată de Mazars a informațiilor publicate în rapoartele intermediare pe anul 2022 a 26 de bănci din 11 țări europene.
• Principalele constatări evidențiază o scădere a numărului de cazuri de neîndeplinire a obligațiilor de plată, ca urmare a sprijinului oferit de diferite guverne în timpul pandemiei.
• Războiul din Ucraina generează îngrijorări legate de instabilitatea geopolitică și de criza energetică ulterioară, care creează un mediu economic din ce în ce mai dificil.
• Conform datelor publice disponibile în România, soldul provizioanelor a crescut în prima jumătate a anului 2022 față de anul precedent.
• Deși datele pentru primul semestrul al anului 2022 sunt destul de limitate, se poate identifica o tendință de creștere a ratei de acoperire a creditelor cu provizioane până la o valoare mediană de 5,5%.