IT Efficiency / Sustainability — January 27, 2023 at 12:26 pm

Soluţie SAP pentru sustenabilitate şi măsurarea amprentei de carbon

by

„Sustenabilitateun”… subiect dezbătut cu precădere printre ONG-uri şi corporaţii cu responsabilitate social ridicată. Nu ar trebuie însă ignorat nici de restul economiei, din cel puţin două motive. Schimbările climatice ne afectează pe toți, iar Uniunea Europeană are planuri ambiţioase pentru reducerea emisiilor de carbon și va impune tot mai multe reglementări pe viitor. Mai mult, un stiu recent arată că aenerația Z e dispusă să accepte limitări economice pe termen scurt pentru un viitor mai sustenabil.

Read the english version of this article

Reduce Carbon Dioxide Emissions to Limit Global Warming and Climate Change. Commitment to Paris Agreement to Lower CO2 levels with Sustainable Development as Renewable Energy and Electric VehiclesPe 28 noiembrie 2022, Parlamentul European a adoptat Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, CSRD (Corporate sustainability reporting ), care modifică fundamental regimul actual de raportare de sustenabilitate. Normele asociate se vor aplica cel mai probabil din 2024, deoarece statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni pentru a o transpune în legislaţia naţională.

Directiva va avea impact asupra a zeci de mii de societăți comerciale europene, din care cel puțin 6.000 din România. Aceste companii vor fi obligate să publice mai multe rapoarte de sustenabilitate, inclusiv informaţii despre modelele business, strategia şi lanţurile de aprovizionare, punându-se un accent deosebit pe corelarea declaraţiilor financiare cu cele de sustenabilitate.

Prin urmare, este certitudine că în următorii ani, raportările de sustenabilitate şi implicit înţelegerea impactului pe care fiecare companie îl are asupra mediului vor deveni mai importante ca niciodată. Totodată păstrarea echilibrului intre profitabilitate şi ecologie/sustenabilitate va genera noi provocări pentru antreprenori. Companiile vor avea nevoie de soluții care să le ofere claritate asupra amprentei de carbon pe care o generează prin operațiunile derulate, pentru a putea găsi metode de reducere a aceste amprentei şi a respecta reglementările.

Ce înseamnă sustenabilitate şi cum o putem măsura?

Cea mai simplă definiţie pentru sustenabilitate este capacitatea unei entităţi de a exista și de a se dezvolta fără epuizarea resursele naturale. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră că dezvoltarea sustenabilă răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi. Presupune că resursele sunt finite şi, prin urmare, ar trebui folosite în mod conservator şi atent pentru a se asigura că sunt suficiente pentru generaţiile viitoare, fără a scădea calitatea vieţii actuale.

Conform Comisiei Europene sustenabilitatea are nevoie de câteva abordări cheie printre care includ: economia circulară, utilizarea energiei regenerabila, reducerea amprentei de carbon, creșterea productivității, digitalziare etc. Astfel de principii se regăsesc tot mai des în strategia de afaceri a unor organizații și este de presupus ca pe termen lung să devina factorul de coagulare al tot mai multor ecosisteme. (Coaliția România Sustenabilă, spre exemplu).

În cadrul acestor ecosisteme, companiile își vor căuta parteneri de afaceri care să respecte eceleași princiii de ecologie și dezvoltare durabilă. Sustenabilitatea unei organizaţii este greu de măsurat, dar nu imposibil, mai ales atunci când vizează indicatori precum amprenta de carbon sau consumul de energie electrică din surse regenerabile.

Soluţia SAP Product Footprint Management

SAP a lansat în acest an o soluţie care să ofere suport campaniile mici şi mijlocii pentru trecerea la afaceri ecologice şi dezvoltare sustenabilă. SAP Product Footprint Management este o soluţie care permite conturarea amprentei de carbon a unei companii prin crearea unei inventar specific prin care identifică toate emisiile asociate derulării activităţii şi monitorizează evoluţia acestora în timp. Soluţia este acceptabilă şi ajuta la respectarea cerinţelor stabilite prin protocolul GreenHouseGas. SAP Product Footprint Management permite măsurarea şi raportarea pe maimutle direcţii: emisii carbon, reciclare, prevenirea risipei. Soluţia se integrează nativ cu SAP Business One dar permite integrarea şi cu alte surse de date şi dispozitive IOT (contoare inteligenţe, spre exemplu).

Soluţia SAP oferă perspective asupra impactului ecologic şi sustenabilităţii unei companii şi poate fi utilizată pentru:

• Susţinerea deciziilor legate de investii, achiziţii, extindere portofoliu
• Utilizarea eficientă a resurselor și migrarea către resurse regenerabile
• Informarea transparentă a angajaților, clienţilor, parteneri de afaceri şi autorităţilor.

Un scenariu uzual pentru utilizarea acestei soluţii SAP este calcularea amprentei de carbon asociată transportului unor produse. Sistemul este foarte granular şi permite calcule detaliate în funcţie de produs, greutate şi volum, mijloc de transport, furnizor, ruta etc. Monitorizarea unui astfel de indicator permite în timp identificarea unor măsuri de reducere a amprentei prin identificarea unor alternative, optimizarea rutei, corelarea mai multor expediţii etc

SAP are în plan diversificarea pachetului de soluţii asociate sustenabilităţii, tocmai pentru că devine o preocupare generală în economia europeană. În luna Aprilie, Comisia Europeană a anunţat intenţia de reducere a gazelor de seră cu 60% până la finalul acestei decade, precum și reducerea cu 50% a emisiilor asociate deplasărilor de business, la nivelul propriei structuri administrative. Organizaţii din întreaga Uniune Europeană sunt așteptăm să adopte măsuri similare.

Pentru informații suplimentare sau soluții specifice, echipa System Innovation Romania îți stă la dispoziție.