Bizpoint — March 29, 2023 at 9:44 am

Parteneriat pentru livrare de vehicole autonome în Europa

by

Ca parte a viziunii de sprijinire a unui viitor de mobilitate autonomă în Europa, Goggo Network, un furnizor de vehicole autonome în domeniul logisticii, a încheiat un parteneriat cu Oxbotica, un dezvoltator de software pentru vehicole autonome, pentru introducerea sistemelor software dezvoltate de Oxbotica în cadrul operaţiunilor asigurate de Goggo în câtvea industrii cheie, cum ar fi bunuri de consum, transport, furnizare de alimente şi produse de băcănie.

goggoCele două firme au declarat că parteneriatul a apărut ca urmare a creşterii costurilor cu carburanţii şi a intensificării lipsei de şoferi profesionişti în Europa, dar şi ca urmare a creşterii nivelului achiziţiilor online. Conform lor, lipsa de şoferi în Europa, de pildă, este aşteptată să se tripleze până în 2026.

Software-ul dezvoltat de Oxbotica este menit să sprijine mersul vehicolelor atât pe şosele cât şi off-road, în diverse condiţii meteo, în condiţii de lumină slabă şi întuneric, şi este capabil să se adapteze la locaţii diferite. El foloseşte inteligenţa artificială pentru sesizarea şi prevederea schimbărilor mediului în care operează vehicolul, în acelaşi timp învăţând din călătorii anterioare, un element cheie pentru îmbunătăţirea continuă a siguranţei şi eficienţei tehnologiei.

Noile soluţii vor fi implementate iniţial pentru mersul pe şosele, iar vehicolele selectate vor avea o capacitate maximă de încărcare de până la 1500 kg. Prima etapă a colaborării va însemna instalarea de software Oxbotica pe vehicole Goggo în Spania, având în vedere operaţiuni de livrare marfă cu clienţi cheie, cum ar fi Carrefour, Dia şi Telepizza. Succesul acestor teste va însemna un element cheie pentru Goggo în procesul de includere a soft-ului Oxbotica în restul reţelei mai largi de vehicole autonome, care include multe alte ţări europene.

Goggo intenţionează să înceapă operaţiunile în 2023 cu şoferi de siguranţă pentru supravegherea întregii sale reţele de mobilitate autonomă, iar odată trecute testele de siguranţă şi obţinute avizele din partea autorităţilor de reglementare se va face tranziţia către vehicole cu autonomie deplină.