NEWS — August 29, 2023 at 4:59 pm

Începe școala, românii își numără banii rămași după vacanță

by

În câteva zile, odată cu venirea toamnei, cele mai multe dintre familiile din România vor reveni la viața obișnuită – job-copii-școală-activități extrașcolare. Pe buzele tuturor vor fi din nou formulări precum ”școala costă”, ”costurile educației sunt prea mari”, ”iar îți trebuie bani la școală/ facultate?”.

RevolutU18-Press-01 (3)Confruntate cu o inflație de peste 9% față de iulie 2022 și cu prețuri a căror evoluție e imprevizibilă, după o vară în care concediul a avut prioritate, bugetele familiale ale românilor vor fi solicitate din nou de începerea anului școlar și universitar.

Dynata a realizat pentru Revolut un studiu pentru a vedea dacă românii economisesc sau nu pentru a face față acestui moment din an și dacă tinerii, mai ales cei la vârsta studenției sau în ultimul an de liceu, sunt dispuși să facă și ei economii sau să se angajeze pentru a degreva bugetele familiale de aceste costuri pentru back-to-school/ back-to-university. Iată câteva dintre principalele constatări ale studiului Revolut și Dynata:

– 6 din 10 romani cred că taxele de scolarizare din Romania sunt prea mari. Doar 11% dintre respondenti sunt de parere ca educatia de calitate costa mai mult

– Economisirea timpurie (26%), reducerea cheltuielilor (24%) sau creditele de studii (13%) sunt principalele trei surse de finantare a costurilor educationale luate in calcul de familii

– Potrivit unei simulari bazate pe date interne si pe constatarile studiului citat, o familie medie din Romania (doi parinti angajati si doi copii, un adolescent la liceu si un student) ar trebui sa economiseasca cel putin 375 lei/lună timp de 13 luni pentru a acoperi costurile asociate inceputului de an scolar si universitar, ajustate cu inflatia la nivelul lunii iulie 2023.