Data Center / Storage — September 14, 2023 at 11:32 am

Vertiv™ Liebert® EFC, soluția de răcire prin evaporare indirectă extrem de eficientă, cu compozit HE

by

Vertiv™ Liebert® EFC este echipat cu cea mai avansată tehnologie din industrie. Sistemul include schimbul indirect de căldură aer-aer și tehnologia de răcire evaporativă, totul într-o singură unitate.

liebert-efcLiebert EFC este capabil să reducă temperatura aerului utilizând principiul răcirii evaporative, iar acum, cu noul schimbător de căldură din material compozit conceput pentru aplicații pentru centrele de date, oferă o eficiență mai mare, precum și robustețe și fiabilitate sporite.

Procesul presupune evaporarea apei care, drept consecință, răcește aerul din jur. Prin această tehnologie, Liebert EFC poate atinge astfel niveluri pPUE de 1,05 asigurând eficiență energetică de top, precum și costuri de operare micșorate.

O inimă nouă: schimbătorul de căldură brevetat cu plăci polimerice
Vertiv™ Liebert® EFC este acum echipat cu o nouă inimă: o nouă generație, de înaltă eficiență, un schimbător de căldură cu plăci polimerice brevetat, conceput pentru aplicații pentru centrele de date pentru o eficiență de neegalat și o utilizare optimizată a apei pe tot parcursul anului.

liebert-efc-new-heartDesignul modelului noii plăci îmbunătățește transferul de căldură, în timp ce configurația sa asimetrică minimizează pierderea de presiune și costurile energetice legate de recircularea aerului primar. Designul noului schimbător de căldură permite o rezistență mecanică ridicată, atenuarea zgomotului intrinsec și o curățare ușoară.

Noul material polimeric combină, de asemenea, durabilitatea ridicată împreună cu rezistența extremă la coroziune, ceea ce duce la o calitate mare a apei pentru un consum minim de apă și WUE optimizată (Water Usage Effectiveness/Eficiența utilizării apei).

Asigurarea nivelurilor maxime de eficiență prin principiul evaporativ
Vertiv™ Liebert® EFC combină capacitățile principiilor de răcire “free-cooling” și răcire prin evaporare într-o singură unitate. A fost proiectat special pentru a selecta cel mai potrivit mod de funcționare în funcție de condițiile mediului extern, valorificând ambele principii pentru a oferi economii semnificative de energie.

efc-grafic-top-level-efficiencyRisipirea apei este redusă la minimum datorită gamei mai largi de apă cu care poate funcționa noul schimbător de căldură compozit. Acest lucru duce seria Liebert EFC la următorul pas al optimizării utilizării apei (WUE).

Utilizarea răcirii evaporative permite maximizarea operațiunii de freecooling (răcire fără utilizarea unui compresor) și reducerea la minimum a răcirii asociate compresorului, optimizând astfel costurile de operare.

Principiul sistemului evaporativ folosește aer pentru a absorbi apa care este pulverizată prin duze speciale pe schimbătorul de căldură. Evaporarea apei elimină astfel căldura din aer și răcește temperatura aerului exterior.

Aerul exterior trece în consecință de la temperatura bulbului uscat la temperatura bulbului umed (graficul arată trecerea de la 35°C la 20°C).

Unde funcționează răcirea indirectă prin evaporare
Pentru a optimiza eficiența generală a sistemului, Liebert® EFC a fost proiectat pentru a-și schimba modul de funcționare în funcție de mediul extern.

efc-grafic-moduri-operareCând aerul exterior este suficient de rece pentru a permite freecooling (răcirea fără utilizarea compresorului), unitatea funcționează în modul de funcționare uscat (mod de funcționare iarnă).
Atunci când temperaturile ambientale sunt mai mari, și umiditatea exterioară determină capacitatea și performanța unității, în timp ce efectul de evaporare este asociat direct cu capacitatea aerului exterior de a absorbi apă (modul de funcționare vara).

În climatele cu niveluri ridicate de umiditate, unitatea poate necesita integrarea unui sistem de expansiune directă (DX) sau instalarea unei inel de apă răcită (CW) (mod de funcționare extrem).

Distribuția anuală a modurilor de funcționare cu Freecooling prin evaporare indirectă
Respectând îndrumările ASHRAE, unitatea Vertiv™ Liebert® EFC poate fi instalată nu numai în climatele reci, unde unitatea poate utiliza modul de funcționare uscat, ci și în cele mai calde (așa cum se arată în exemplul de mai jos pentru Istanbul) unde operarea DX (expansiunea directă) este redusă la minimum și utilizată numai în timpul vârfurilor extreme de temperatură care pot fi experimentate pe tot parcursul anului. Acest lucru are ca rezultat o reducere semnificativă a consumului electric posibil chiar și la sarcină maximă (atingând cele mai mari economii posibile la sarcini parțiale).

liebert-efc-grafic-distrib-anualaFuncția de cost Liebert® EFC optimizează costurile de funcționare (apă și electricitate) și, în funcție de mediul uscat extern și încărcarea termică, selectează cel mai convenabil mod de lucru (adică uscat vs umed). Cu aceeași logică, funcția cost va optimiza, de asemenea, utilizarea modului opțional expansiune directă (DX).

Alte funcționalități sunt incluse în logica de control VertivTM Liebert® iCOM™ pentru o experiență de neegalat pentru client:
Economizor iarnă: folosind temperatura exterioară rece, temperatura punctului de referință de alimentare este redusă, oferind aceeași capacitate de răcire cu un flux de aer mai mic și costuri mai mici de energie pentru circulația aerului.
Limita cererii de putere: în caz de situații de urgență, consumul electric al unității poate fi limitat la o anumită valoare. UPS-urile, generatoarele și infrastructura electrică pot fi astfel reduse.