NEWS — November 16, 2023 at 12:55 pm

Enterteq lansează EmissionX, soluția digitală pentru alinierea companiilor la noile norme impuse de UE de la 1 ianuarie 2024

by

Imagine2În cadrul Conferinţei Sustenabilitate şi Software, desfășurată în data de 10 noiembrie, compania Enterteq a lansat oficial EmissionX, platformă software pentru planificarea, monitorizarea, optimizarea şi contabilizarea emisiilor de carbon, în sprijinul companiilor care vor trebui să se alinieze noilor reguli de sustenabilitate impuse de Uniunea Europeană, din 1 ianuarie 2024.

Începând cu această dată, companiile cu peste 500 de angajați, listate la bursă, va trebui să se supună Directivei privind raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD),  care impune un set complex de  reguli privind informaţiile şi datele referitoare la aspecte legate de mediu, social şi guvernanţă (ESG) pe care acestea trebuie să le raporteze, din 2025. Iar din anul 2025, companiile mici și mijlocii listate la bursă vor intra și ele sub incidența acestor normative, cu raportare din 2027.

EmissionX deschide noi posibilități pentru mediul economic

George Cretu_Enterteq„Presiunea implementării unor sisteme de management al emisiilor de carbon pe fiecare produs și serviciu livrat către piață nu este creată doar de necesitatea alinierii la cadrul legislativ al domeniului, ci și de pericolul izolării economice. Piața capitalurilor și cea bancară, precum și legislația de tip supply chain act (activă deja în țările dezvoltate din Europa și America de Nord) impun criterii severe de mediu pentru participarea firmelor la schimburile economice. Este de precizat că training-ul și consultanța de specialitate vor fi importante pentru alinierea la noile reguli. Noi ne propunem că construim un pod între consultanța de specialitate și executarea softurilor necesare. Perspectiva noastră este că fiecare companie are oportunitatea să evalueze cum poate obține avantaje din această politică, astfel încât aceasta să nu aibă impact asupra scăderii profitului, așa cum există riscul”, subliniază George Crețu, CEO Enterteq.

 

Cristina Apahideanu_Enterteq„În realitate, organizațiile vor fi afectate mult mai devreme de noua directivă. De exemplu, ținând cont de faptul că firmele devin responsabile și pentru o parte din amprenta de carbon a partenerilor lor de afaceri, fiecare bancă care va evalua cerința de finanțare a unei afaceri va cere dovezi că aceasta este sustenabilă. Factorii de sustenabilitate devin parte din evaluarea performanței și criteriu de finanțare. Platforma EmissionX ajută companiile şi pe furnizorii acestora să colaboreze în vederea reducerii şi diminuării emisiilor de carbon și permite monitorizarea în timp real a indicatorilor urmăriți. În exemplul dat, le oferă băncilor posibilitatea de a le pune la dispoziție firmelor mici și mijlocii platforme unde își pot calcula toți acești indicatori. O altă consecință esențială a directivei este faptul că evaluarea performanței afacerilor va include indicatori ESG și planificarea obiectivelor net-zero; o amprentă mai mare de carbon va însemna costuri mai mari”, arată Cristina Apahideanu, Chief Consulting Officer, Enterteq.

 

Amprenta de carbon include toate emisiile gazelor cu efect de seră ale unei companii și / sau pentru care compania este responsabilă, exprimate în echivalent CO2. Emisiile evaluate provin din activitatea proprie, din activitatea altor firme asupra cărora compania are control financiar, operațional sau proprietar, precum și din activitatea partenerilor de afaceri (furnizori, clienți), proporțional cu fluxurile derulate între aceștia și compania analizată. Există 3 domenii de aplicare ale emisiilor: emisii directe (ardere staționară, ardere mobilă, refrigeranți, ardere biomasă), forme de energie pentru uz propriu (electricitate, căldură, apă rece, apă caldă), emisii indirecte (bunuri și servicii achiziționate, deșeuri generate din operațiuni, deplasări în interes de serviciu, naveta angajaților, francize, investiții ș.a.).

EmissionX permite urcarea în platformă a datelor relevante pentru cele 84 de cerințe de raportare ale CSDR, precum firmele colaboratoare sau afiliate, date despre tranzacții, intrări / ieșiri de produse, importuri, proprietăți deținute, măsuri de reducere a amprentei de carbon (de exemplu achiziția de certificate verzi, împăduriri etc.).

Dan CrisfalusiCentralizarea datelor este una dintre cele mai provocatoare aspecte ale digitalizării unui sistem de măsurare și raportare ESG, mult ușurată de roboți care, pe de o parte, caută în diverse surse (internet, forumuri, baze de date) informații relevante, precum amprenta de carbon a unui produs nou (laptop, de exemplu), pe de altă parte memorează informațiile corecte și le precompletează, acolo unde este cazul”, spune Dan Crisfalusi, technical coordinator, Innova Meta Software Group, prima companie care a testat EmissionX.

Platforma generează date în timp real, precum emisiile de carbon per angajat, per unitate de venit, per furnizor și emite rapoarte unde responsabilul ESG poate include comentarii. Aceasta permite și generarea unei evaluări ESG și crearea unei hărți a cauzalității, în care pot fi identificați indicatorii din activitatea companiei au impact asupra reducerii amprentei de carbon.

EmissionX deschide noi posibilități pentru mediul economic: va fi un hub de partajare consimțită a datelor, cunoștințelor și informațiilor legate de factori de emisie și resurse prin contribuția fiecărei companii înrolate, oferă posibilitatea de a extrage benchmarking-uri pe industrii, pe diferite dimensiuni (intensitate, volume, evoluții, resurse, procese etc.) și de expunere și promovare a opțiunilor (furnizorilor) cele mai prietenoase cu mediul.

GreenXchange, platformă inovatoare de tranzacționare a creditelor de carbon
În cadrul evenimentului, a fost lansată și GreenXchange, o platformă inovatoare de tranzacționare a creditelor de carbon, creată de Asociația Română pentru Smart City, în colaborare cu Enterteq, menită să faciliteze schimbul sustenabil de credite de carbon între organizații, sprijinind astfel inițiativele de reducere a emisiilor și promovând dezvoltarea economică și ecologică în orașele inteligente.

Eduard DumitrascuEduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City, a semnalat cu această ocazie că platforma vine în întâmpinarea unei tendințe generate de noile norme de sustenabilitate, aceea a activelor de mediu în cadrul patrimoniului public, ca subiect ce se va afla în prim plan, în perioada următoare. El a arătat și că politicile de compensare vor fi un stimulent de dezvoltare economică.
„Conceptul de compensare a emisiilor permite emitenților de carbon să cumpere credite de carbon în cadrul unor proiecte care reduc sau elimină CO2, cum ar fi împăduririle sau proiecte de energie regenerabilă, prin intermediul unui broker de tranzacționare. Acest proces ajută la finațarea inițiativelor sustenabile și la încurajarea reducerii emisiilor, la nivel global. Politicile de compensare pot stimula economia prin crearea de noi piețe și oportunități de afaceri în domeniul sustenabilității și energiilor regenerabile. Aceste politici pot genera venituri suplimentare pentru guvern și comunități locale, contribuind la echilibre bugetare și creșterea valorii patrimoniului public”, declară acesta.

Proiectul de dezvoltare a platformei EmissionX (emissionx.eu)  a fost finanţat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismul financiar SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul Programului Dezvoltarea IMM-urilor din România.


Imagine1Despre Enterteq
Enterteq a fost fondată în 2021, în București, la inițiativa unui grup de experți specializați în inteligență artificială și transformare digitală, cu o metodologie proprie, axată pe acumularea de cunoaștere la nivelul companiilor-client. Principala misiune a acesteia este furnizarea de soluții de afaceri ESG, folosind inovația digitală, în industrii precum retail, producție, construcții și administrare imobile, servicii financiare, aviație. Ariile tehnice acoperite sunt, cu prioritate, procesarea inteligentă a datelor, procese digitale, AI și machine learning. Pentru mai multe detalii, accesați enterteq.eu.