Două contracte majore semnate recent indică revenirea marilor tranzacţii de ousourcing.
La începutul lui ianuarie, Canada Post a anunţat că a încheiat un acord cu Innovapost, furnizorul său de servicii IT, de externalizare IT pentru Deloitte Canada, în încercarea de îmbunătăţire a produselor şi serviciilor digitale furnizate.
De asemenea, Vodafone a anunţat o tranzacţie de 1,5 miliarde USD, pe zece ani, cu Microsoft pentru sprijinirea platformelor digitale pentru mai bine de 300 de milioane de afaceri, organizaţii din sectorul public şi consumatori finali din toată Europa şi Africa.
Analiştii Gartner remarcă faptul că aceste două contracte recente reprezintă vârful aisbergului în termeni de externalizări IT majore. Ei spun că directorii IT din firme au început să aibă probleme majore cu angajarea şi reţinerea de talente IT. Conform lor, actualmente se fac resimţite acut efectele valului de demisii din vremea pandemiei Covid-19, din care organizaţiile nu au reuşit încă să-şi revină.
Conform lui John-David Lovelock, analist şi vicepreşedinte Gartner, personalul IT care dispunea de talentele necesare se mută acum înspre furnizorii de tehnologie ca preferinţă de loc de muncă. Acest fapt înseamnă că prăpastia de talente IT devine dince în ce mai greu de acoperit.
Organizaţiile continuă să găsească noi întrebuinţări pentru tehnologie, iar IT-ul s-a mutat din back office către front office şi a ajuns să genereze venituri. Numai că descoperirea abilităţilor tehnice cerute de construirea tehnologiei necesare iniţiativelor de afaceri bazate pe digital devine din ce în ce mai dificilă.
De aceea, analiştii Gartner susţin că o modalitate de a ocoli lipsa de talente potrivite constă în încheierea de contracte de externalizare. Până în 2027, Gartner prevede că în cele mai multe industrii, vor fi cheltuite sume cu 50% mai mari decât în prezent pe contracte de externalizare IT, faţă de căutarea de personal IT intern, tendinţă alimentată de incapacitatea directorilor IT de a reţine personalul de înaltă calitate.
De altfel, cea mai recentă previziune a firmei de analiză arată că serviciile IT vor continua să crească în 2024, devenind pentru prima dată cel mai mare segment al cheltuielilor IT. Creşterea este aşteptată să ajungă la aproape 9% în acest an, atingând un nivel de 1500 miliarde USD.
Efectul revenirii contractelor de externalizare IT va fi, în opinia analiştilor Gartner, acela de a schimba rolul directorilor IT. În loc să fie indivizii care decid direcţia strategică şi tehnologiile de implementat, ei vor trebui să se adapteze unor roluri în care vor da doar tonul şi direcţia tehnologică în companie, şi vor trebui să gestioneze oamenii care implementează şi rulează aceste tehnologii în numele companiei.