Analiza — May 4, 2022 at 11:28 am

Parlamentul European a aprobat noua lege Digital Services Act

by

Este vorba de o nouă lege care stabileşte reguli privind modul în care companiile Internet trebuie să păstreze siguranţa online a utilizatorilor europeni. Digital Services Act (DSA) descrie cerinţele legate de controlarea dezinformării online şi afişarea de conţinut ilegal, precum şi a ofertelor de bunuri şi servicii.

DSALegea DSA înseamnă că oamenii aflaţi online nu vor mai putea deveni ţinte prin referire la religia, sexul sau preferinţele lor sexuale. În mod similar, va fi interzis şi design-ul web înşelător, cunoscut sub numele de dark patterns, astfel împiedicând oamenii să acceseze fără voie conţinut online.
Alte măsuri care vor fi introduse ca rezultat direct al implementării DSA se referă la platformele online mari care vor trebui să demonstreze că au luat măsuri de a abroga informarea eronată sau propaganda. În plus, victimele violenţelor cibernetice şi ale diseminării non-consensuale de conţinut ilegal vor fi mai protejate prin ştergerea mai rapidă a conţinutului îndoielnic.

Măsurile legale promit să ajute şi la protejarea copiilor prin acţiuni de asigurare a unor nivele mai ridicate de confidenţialitate şi siguranţă pentru minori. Ele vor include interzicerea ţintirii copiilor de reclame online. Firmele care nu vor urma noile reguli se vor putea confrunta cu pedepse aspre, cu amenzi care ar putea ajunge la 6% din veniturile globale încasate.

Adoptarea DSA urmează recentei decizii a UE de a adopta Digital Markets Act (DMA), care urmăreşte să forţeze marile companii tehnologice să gestioneze mai responsabil datele clienţilor. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a spus: “DSA va actualiza regulile de bază pentru toate serviciile online din UE. Legea va asigura menţinerea spaţiului online ca un spaţiu sigur, asigurând libertatea de expresie şi oportunităţi pentru afacerile digitale. Ea conferă efecte practice principiului care spune că ceea ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal şi online.”