Internet/Telecom — September 30, 2016 at 3:04 pm

Diferențe dintre rețelele 4G și 5G

by

4g-vs-5gTehnologia rețelelor mobile merge cu viteză spre conexiuni din ce în ce mai rapide și stabile, în prezent cea mai utilizată fiind tehnologia 4G aflată deja în declin datorită dezvoltării rețelelor 5G care ajută la o mai bună conectivitate pentru noua lume digitală IoT – Internet of Things.

Dar care sunt diferențele de la 4G la 5G și ce avantaje sunt la trecerea în 5G? 4G este a patra generație de sisteme de comunicații mobile, bazată pe tehnologia IP și oferint viteze de până la 1Gbps. Față de tehnologiile anterioare, 4G oferă o clasă de servicii de înaltă calitate pentru capacitate, viteză și disponibilitate maximă, la prețuri reduse. Tehnologiile care au dus la dezvoltarea 4G sunt LTE și WiMax.

Noua tehnologie 5G vine pe baza OFDM, MC-CDMA, LAS-CDMA, UWB, Network LMDS și IPV6, oferind viteze de peste 1Gbps, adaptate la necesitățile consumatorilor, fiind o nouă poartă pentru dezvoltarea IoT. Tehnologia 5G utilizează o lățime de bandă de până la 300 GHz, față de maxim 8 GHz pentru 4G, de asemenea față de 4G oferă conectivitate adaptată pentru orice tip de necesitate. Conectivitatea 5G oferă de asemenea viteze de lucru stabile și constante chiar pentru rețele încărcate, fiind optimă pentru dezvoltarea unor rețele de internet permanent fără fir.