În 2024, BASF a generat vânzări în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro cu produse care au apărut pe piață în ultimii cinci ani și provin din activități de cercetare și dezvoltare. Aceste date pot fi regăsite și în Raportul BASF 2024, care a fost publicat pe 21 martie 2025.
„Obiectivul nostru pe termen lung este să ne creștem și mai mult vânzările și câștigurile din produse noi și îmbunătățite – în special cu tehnologii care contribuie la sustenabilitate”, a declarat Dr. Stephan Kothrade, membru al Consiliului directorilor executivi și Chief Technology Officer la BASF.
În 2024, BASF a fost din nou una dintre companiile lider din industria chimică în ceea ce privește numărul și calitatea brevetelor sale. Compania a depus 1.159 de brevete noi, dintre care aproximativ 45% s-au concentrat pe sustenabilitate.
Investițiile în cercetare și dezvoltare în 2024 s-au ridicat la 2,1 miliarde EUR și au fost stabile în ciuda provocărilor economice. BASF continuă, astfel, să ocupe un loc de top în clasamentul industriei.
Pentru 2025, compania plănuiește un buget la fel de mare pentru cercetare și dezvoltare. „Inovațiile sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor noii noastre strategii Winning Ways. Inovațiile noastre de produse și procese le permit clienților noștri să aibă succes pe piețele lor și, în același timp, să își atingă obiectivele de sustenabilitate”, a spus Kothrade.
În ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea, în viitor, BASF se va concentra în special pe tehnologiile care contribuie la transformarea ecologică, printre care: materiale biodegradabile, procese pentru lanțuri valorice durabile și procese inovatoare pentru economia circulară a materialelor plastice. BASF va accelera, de asemenea, transformarea digitală – utilizarea instrumentelor digitale în cercetare și dezvoltare – pentru a aduce mai rapid tehnologii mai bune pe piață.
Aproximativ 10.000 de angajați care lucrează în cercetare și dezvoltare în întreaga lume
„Succesele anului trecut sunt rezultatul unei echipe excepțional de calificate de aproximativ 10.000 de angajați care lucrează în cercetare și dezvoltare în întreaga lume”, a spus Kothrade. Experții lucrează la proiecte care întăresc competitivitatea și sustenabilitatea companiei. Seria de interviuri Smart Scientists de pe site-ul BASF oferă informații despre laboratoarele companiei. Aici, cercetătorii împărtășesc perspective asupra muncii lor în diferite specializări științifice.
Un exemplu de proiect de succes în domeniul biotehnologiei vegetale este produsul Nemasphere™. Cercetătorul BASF Dr. Marianela Rodriguez-Carres și echipa sa au dezvoltat o trăsătură a semințelor de soia care face sămânța rezistentă la nematozi paraziți (organisme microscopice asemănătoare viermilor) și, astfel, le permite fermierilor să obțină recolte mai bogate.