Analiza — March 10, 2020 at 8:01 am

Sectorul IT trebuie să se adreseze noilor provocări climatice

by

Rising sea level conceptLa lansarea celei de-a 15-a ediții a Raportului de risc mondial al Forumului Economic Mondial (WEF), Børge Brende, președintele Forumului Economic Mondial, a avertizat că schimbările climatice și riscurile de mediu sunt cele mai mari amenințări cu care se confruntă societatea. O discuție completă anterioară lansării raportului a evidențiat nu numai riscurile grave ale inacțiunii, dar și provocările cu care se confruntă lumea din cauza presiunii geopolitice, ceea ce face mult mai dificilă conducerea politicilor globale de reducere a emisiilor de carbon. Din cauza lipsei de voință politică, experții comisiei au declarat că este misiunea liderilor companiilor să conducă agenda schimbărilor climatice.

În sectorul privat, comunitatea de afaceri trebuie să se concentreze pe riscurile și oportunitățile care se bazează pe schimbările climatice. Întreprinderile nu vor trebui doar să evalueze modul în care acestea devin mai rezistente, precum examinarea riscurilor în lanțul de aprovizionare, dar vor trebui, de asemenea, să evalueze modul în care preocupările de mediu joacă acum un rol mai mare în sentimentul consumatorului. Iar experții solicită companiilor să evalueze riscul schimbărilor climatice pentru afacerile lor.

Fiecare post de socializare și imagine de smartphone, fiecare interacțiune web și fiecare e-mail trimis și primit utilizează câteva cicluri de procesare pe o rețea vastă de computere și dispozitive de rețea care alcătuiesc internetul public. Deși este mică individual, fiecare interacțiune minusculă folosește electricitate, ceea ce, atunci când este luat ca un întreg pe întreaga activitate de internet la nivel global, înseamnă că se consumă o cantitate imensă de energie în fiecare minut din fiecare zi.

Deoarece toată procesarea necesară pentru a răspunde așteptărilor societății de internet are loc în centrele de date, consumul de energie al unui utilizator de internet individual este ascuns. Experții din industrie sunt de acord că, pe măsură ce mai mulți oameni din întreaga lume vor avea acces la dispozitivele conectate și la tehnologia smartphone-urilor, situația energetică va continua să crească.

Departe de a fi o industrie curată, intensitatea energetică a sectorului digital crește cu 4% pe an, potrivit The Shift Project, un think-tank cu sediul din Paris orientat pe tranziția energetică.

Datacentrele sunt electro-intensive și, potrivit grupului industrial TechUK, sectorul comercial al Regatului Unit consumă energie de 2,89 TWh pe an. În noiembrie 2019, schema energetică din sectorul de date de la TechUK din Marea Britanie a raportat că, deși 75% din energia electrică a centrelor de date este regenerabilă, industria folosește răcirea cu aer, care eliberează căldură în mediu.

De asemenea, apa este irosită, potrivit directorului de sustenabilitate de la Capgemini, care a spus că un datacentre tipic consumă 100.000 de litri pe parcursul a 5 ani. TechUK a cerut industriei IT să încurajeze organizațiile să-și trateze centrele de date interne ca unități de afaceri, astfel încât costurile operaționale să fie transparente și să fie monitorizate performanțele, astfel încât să sprijine consolidarea IT distribuit.

În cursul lansării WEF, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a anunțat că Microsoft va face pasul fără precedent pentru a inversa întreaga amprentă de carbon a companiei de când a fost începută în 1975, reprezentând 45 de ani de emisii. Scopul este de a reduce la minim carbonul companiei până în 2030, care include reducerea carbonului în întregul lanț de aprovizionare Microsoft. Până în 2050, el a spus că Microsoft va avea drept scop eliminarea tuturor emisiilor pe care le-a generat, fie direct, fie prin utilizarea energiei electrice de la formarea sa în 1975.