Analiza — January 22, 2016 at 7:44 pm

Fog Computing, o tranziție naturală către IoT

by

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy skyCam de prin vară, se tot vorbește de o nouă paradigmă, în parte bazată pe Cloud, în parte pe rețelele de ultimă generație. Noul concept de Fog Computing acoperă o largă gamă de servicii, procese de calcul, aplicații și mari volume de date, toate adunate la un loc și livrate către toți utilizatorii finali, indiferent de poziția lor în rețea. Prinicipalul obiectiv este asigurarea accesului la date pure, putere de calcul, stocare, memorie și aplicații ca servicii la un nivel superior de distribuție.

Rădăcinile noului concept își trag seva din faptul că datele de astăzi sunt extrem de dispersate, în condițiile unor nevoi de mobilitate și continuitate aflate în continuă creștere. Cerințele sunt extrem de simple. Un număr tot mai mare de utilizatori are nevoie de volume tot mai mari de date, pe un număr tot mai mare de dispozitive mobile. Înainte să ne apucăm să proiectăm o complicată infrastructură cloud,  cerințele de business ne îndeamnă să căutăm cum să livrăm cantități tot mai mari de date către utilizatorii mobili, pe o platformă cu distribuție geografică mondială.

Ideea pe care se bazează conceptual Fog Computing este de a distribui volume mari de date și a le plasa cât mai aproape de utilizatorii finali, eliminând întârzierile de rețea și alte obstacole posibile legate de transferul de date. Utilizatorii au nevoie de acces la date și la aplicații oricând și oriunde. Ce e nou în asta? Aceasta este esența serviciilor cloud. Conceptul de Fog Computing își propune să ridice aceste servicii pe o nouă treaptă de eficiență.

Fog Computing este în cea mai mare parte bazat pe conceptual mai abstract de “Drop”, un microcontroller cu cip și memorie incorporate, interfață de transfer și posibilitate de acces wireless la o multitudine de senzori de captare a unor parametrii precum temperatura, lumina, intensitatea curentului, etc., într-o rețea distribuită de date și dispozitive, amplasate oriunde pe glob.

Avantajele cheie ale modelului Fog Computing constau în:

Datele sunt amplasate aproape de utilizatorul final – microcontrollerele Drop permit păstratrea datelor în apropierea utilizatorilor, ceea ce e mai ușor decât stocarea lor într-un centru de date amplasat la mare distanță și elimină inerentele întârzieri în transferul de date.

Poate dezvolta distribuții geografice – modelul Fog Computing extinde în mod natural serviciile de cloud prin crearea unei rețele dense de ultimă generație cu numeroase noduri și distribuție geografică. În acest fel, accesul la informațiile tip big data și analytics se realizează mult mai rapid, iar administratorii pot asigura suportul pentru cele mai diverse cerințe ale utilizatorilor mobili.

Suport real pentru mobilitate și pregătirea pentru Internet of Everything – oricât de mare ar fi cererea de acces mobil și creșterea numărului de dispozitive mobile, sistemele Fog permit administrarea acestora indiferent de locație și modul de aces la informații.

Clienții sunt gata să le adopte –  un număr tot mai mare de furnizori de soluții de stocare și servicii distribuite de calcul au început să îmbrățișeze acest concept, pornind de la mai vechile modele de livrare de conținut și servicii complexe migrate în cloud.

Integrare cu Cloud-ul și alte servicii – experiența Cloud poate fi îmbunătățită prin izolarea datelor utilizatorilor amplasați la extremitățile rețelei. De aici, administratorii pot livra servicii data analytics, big data, securitate sau stocare direct pe un model cloud pre-existent.

Concluzionând, noul concept de Fog Computing nu reprezintă un înlocuitor al celui de Cloud, ci un mare pas înainte către modele distribute de calcul care permit controlul datelor în toate punctele și nodurile rețelei. Prin microcontrollerele Drop, centrele de date devin resurse de stocare și de calcul distribuit, la îndemâna utilizatorilor finali.

de Radu Crahmaliuc