Aplicatii — January 31, 2016 at 8:58 pm

Citirea informațiilor criptate în codurile QR

by


kaspersky-qr-scanner1-300x151Aplicația pentru dispozitive mobile Kaspersky QR Scanner , disponibilă pe Google Android și pe Apple iOS, poate citi informațiile criptate în codurile QR, pentru a avertiza ulterior utilizatorii în cazul riscurilor de securitate. Infractorii cibernetici utilizează constant noi modalități de ademenire a utilizatorilor pe site-urile periculoase. Recent, aceștia au început să cripteze link-uri de phishing în coduri QR.

Codurile QR sunt instrumente care trimit link-uri către dispozitive mobile, de la ecranele computerelor sau de la imagini printate. În timp ce utilizatorii experimentați pot recunoaște URL-urile false pe ecran, nu există o modalitate rapidă de identificare a unui cod QR fals cu ochiul liber. Astfel, infractorii cibernetici pot înlocui imagini cu coduri online, și pot, de asemenea, inlocui codurile QR autentice de pe postere și anunțuri reale cu alte coduri QR periculoase.

Tentativele de phishing – construirea paginilor false cu scopul de a obține datele personale ale utilizatorilor sau pentru a infecta dispozitivele cu malware – sunt metode utilizate de infractorii cibernetici de mulți ani. Experții Kaspersky Lab au o experiență vastă în combaterea amenințărilor cibernetice și au alcătuit baze de date complexe cu link-urile periculoase și au dezvoltat tehnologii eficiente care identifică site-urile periculoase apărute recent pe internet. Astfek, experții Kaspersky Lab au extins protecția anti-phishing și pentru codurile QR.

Kaspersky QR Scanner este o aplicație gratuită pentru Apple iOS și Google Android care scanează, verifică și ulterior deschide link-ul integrat în codul QR. Imediat ce forma pătrată a unui cod QR devine vizibilă pe camera foto a dispozitivului, aplicația verifică informațiile integrate în cod. Dacă totul este în regulă, aplicația deschide pagina. Dacă link-ul duce la un site periculos sau de phishing, aplicația trimite o notificare de avertizare către utilizator. Pe lângă analiza link-ului web, aplicația detectează textele criptate în codurile QR și informațiile de contact și poate accepta rapid setări Wi-Fi, pentru a conecta dispozitivul la rețea.