Big Data&Analytics — February 2, 2016 at 7:33 pm

Arhitectura pentru gestionarea masivelor de date in domeniul stiintei

by

desyIBM anunta colaborarea cu Deutsches Elektronen-Synchotron (DESY), un renumit centru national de cercetare din Germania, pentru a accelera procesul de management si stocare a volumelor masive de date x-ray. Infrastructura Big Data and Analytics bazata pe tehnologie software IBM, poate manevra peste 20 de gigabyte de date pe secunda la un nivel ridicat de performanta si ajuta cercetatorii din intreaga lume sa obtina mai rapid cunostinte in ceea ce priveste structura atomica a semiconductorilor noi, catalizatorilor, celulelor biologice si a celorlalte mostre.

20 de gigabytes de date produse pe secundă sunt distribuite la peste 2.000 de cercetători din întreaga lume.

Acceleratorul celor de la DESY, denumit PETRA III ce masoara in lungime 1.7 mile este un microscop ce creste viteza particulelor incarcate electric atingand aproape viteza luminii – aproximativ 186.000 de mile pe secunda – si le trimite printr-un traseu magnetic de tip slalom ingust pentru a genera cea mai stralucita radiatie de tip x-ray. Aceasta radiatie sincotrona este folosita de peste 2.000 de oameni de stiinta in fiecare an pentru a examina structura interna a diferitelor materiale cu rezolutie atomica. Principala provocare in acest proces o constituie stocarea si gestionarea unor volume imense de date de natura x-ray.

DESY adreseaza provocarea Big Data cu ajutorul tehnologiilor IBM Research si IBM Software Defined Storage utilizand numele de cod Elastic Storage ce poate scala cu usurinta in scopul stocarii si gestionarii a peste 20 Gigabyte de date care circula in fiecare secunda de la PETRA III. Elastic Storage poate oferi oamenilor de stiinta acces de mare viteza la volume de date de cercetare. Aceasta arhitectura va permite celor de la DESY sa dezvolte un ecosistem deschis pentru cercetare si sa ofere analiza ca pe un serviciu si solutii de cloud pentru utilizatorii din intreaga lume.