Big Data&Analytics — February 2, 2016 at 6:43 pm

Big Data în cifre de piaţă

by

bdAdopţia Big Data este la începuturi per ansamblul pieţei, dar asta nu înseamnă că fenomenul defineşte o piaţă virgină. Situaţia este valabilă chiar şi pentru regiunea Europei de Est, aşa cum demonstrează cifrele prezentate recent în cadrul unui eveniment organizat de prestigioasa firmă de cercetare de piaţă IDC.

Cadrul generic de evoluţie a fenomenului Big Data, prezentat de către IDC, este impresionant. De la un volum de date digitale la nivel mondial de 1,23 ZB, nivelul a ajuns la 2,72 ZB în 2012, iar previziunile arată un nivel de 7,91 ZB pentru 2015. Mai mult decât atât, pentru sfârşitul acestui deceniu nivelul previzionat va atinge 20 ZB. Un asemenea volum înseamnă peste 5000 de GB de date pentru fiecare cap de locuitor al planetei! Iar circa 40% din acest volum uriaş de date va avea nevoie de protecţie sub o formă sau alta.

Conform IDC, tot acest volum impresionant de date este şi va fi în continuare generat de principalele zone de activitate umană. Cele mai importante dintre acestea sunt zona office şi de aplicaţii de întreprindere, zona Internet şi aplicaţii mobile, reţelele sociale, zona de Software as a Service, zona de dispozitive automatizate şi Internet of Things. Contribuţii vor avea din ce în ce mai mult şi sistemele digitale de securitate, cercetarea-dezvoltarea şi simulările, precum şi sistemele de transport.

Ce spun cifrele
Datele statistice prezentate de IDC, chiar dacă ele se referă în cea mai mare parte la zona Europei de Est, vorbesc cât se poate de clar despre tendinţele legate de Big Data. Unul din criteriile enunţate de IDC legate de utilitatea folosirii Big Data este cel al volumului de date procesat în mod curent în cadrul unei organizaţii. Din acest punct de vedere, Europa de Est nu excelează, aproape 60% din organizaţiile intervievate procesând volume zilnice de date de sub 10TB.
Cu toate astea, peste 11% din organizaţii procesează deja peste 20 TB de date zilnic, ceea ce reprezintă un prag semnificativ, chiar şi conform criteriilor IDC, pentru adopţia de soluţii Big Data în scopul eficientizării afacerilor. Desigur, motivele ţin de mărimea pieţelor luate în calcul şi de factori precum gradul de folosire a echipamentelor digitale generatoare de date, dar asta nu înseamnă că fenomenul Big Data nu are deja aplicativitate în această zonă a Europei.
Folosirea clustering-ului, în sensul folosirii Big Data sub formă de cloud computing pe baze regionale, ar putea constitui, după observarea datelor prezentate de IDC, o modalitate de impulsionare a folosirii Big Data în scopul eficientizării afacerilor, chiar şi pentru volumele relativ reduse de date existente la acest moment în această parte a lumii.

Ce volum de date procesează în mod curent organizaţia dumneavoastră zilnic?
Volumul de date – Procent (%)
0 TB – 2,3%
Până la 1 TB – 39,7%
De la 1TB până la 5TB – 15,2%
De la 5TB până la 10TB – 1,5%
De la 10TB până la 20TB – 8,3%
20TB sau mai mult – 11,3%
Nu ştiu – 21,7%

Sursa: IDC IT Buyers Pulse 2012 ; N=566 companii din CZ, HU, PL, RO, RU

O altă statistică extrem de interesantă este cea legată de folosirea Big Data la nivel mondial şi veniturile obşinute din principalele segmente tehnologice. Partea leului este deţinută de zona de software şi servicii, cu aproape 70%, însă pentru mine extrem de interesantă este zona de stocare date, cu aproape 12% din cota de venituri.
De ce? Privită prin prisma exploziei de date traficate în Internet şi generate de utilizatori individuali prin intermediul unor dispozitive cum ar fi telefoanele inteligente şi tabletele, această zonă de venituri are un potenţial imens de creştere, inclusiv în regiunea geografică din care face şi România parte, prin aceasta ea devenind o “vacă de muls” consistentă pentru ofertanţii de soluţii IT.

Tehnologie Big Data la nivel mondial şi cotă de venituri din servicii după segment, 2011/ (procente)
Tipul de tehnologie – Procent
ServiciiSeg – 41,5%
Software – 29,7%
Servere – 14,0%
Storage – 11,8%
Networking – 3,1%

Total venituri din Big Data la nivel mondial: 4.8 miliarde dolari

Sursa: IDC, 2011

Nu în ultimul rând, foarte interesantă este şi statistica legată de zonele care beneficiază cel mai tare de pe urma aplicării soluţiilor Big Data în cadrul organizaţiilor. Deloc întâmplător, procentele cele mai mari le au zonele legate de optimizarea proceselor interne de activitate, cele pentru care soluţiile Big Data excelează.
Extrem de importante pentru mine sunt însă şi apariţiile legate de zona de generare venituri şi de cea de noi modele de afaceri şi generare de idei pentru avantaj competitiv. Când aproape una din cinci organizaţii declară că foloseşte Big Data la generarea de venituri noi iar un sfert dintre ele susţin că folosesc astfel de soluţii la schimbări de modele de afaceri şi generare de idei, devine evident că tiparul de soluţie cu caracter transformaţional începe, în cazul Big Data, să se întipărească adânc în mentalul utilizatorilor. Rămâne de văzut doar când vor apărea şi în România primele studii de caz cu adevărat profesioniste legate de beneficiile reale aduse organizaţiilor de folosirea inteligentă a conceptului Big Data.

Care sunt zonele cheie care beneficiază de pe urma soluţiilor Big Data în cadrul organizaţiei dumneavoastră?

Zona cheie / Procent
Optimizarea operaţiunilor interne – 31%
Analiza mai bună a clienţilor – 26%
Gestionarea datelor financiare – 23%
Analiza profitabilităţii – 22%
Analiză predictivă îmbunătăţită – 21%
Generare venituri noi – 17%
Gestionarea nivelurilor de risc – 16%
Optimizarea veniturilor – 16%
Optimizarea campaniilor de marketing – 15%
Modele de afaceri inovative – 13%
Generarea de idei pentru avantaj competitiv – 12%

Sursa: IDC IT Buyers Pulse 2012 ; N=425 companii din CZ, HU, PL, RO, RU

De Bogdan Marchidanu