INTERVIU — February 9, 2016 at 2:49 pm

Mirela Danciu, APC by Schneider Electric: Cheltuielile cu energia într-un deceniu sunt mai mari chiar decât investiția inițială pentru construirea centrului de date

by

lau_0027Companiile îşi pot crea centre de date care să răspundă nevoilor afacerii lor şi să le ajute să-şi atingă obiectivele de performanţă. Despre eficiența energetică a centrelor de date, investițiile în astfel de centre și suita software APC by Schneider Electric destinată acestora, am discutat cu Mirela Danciu, Vicepreşedinte APC by Schneider Electric.

Club IT&C: De ce este importantă eficiența energetică a centrelor de date pentru România, o țară unde consumul de energie este mai mic de jumătate față de producție?
Mirela Danciu:
Eficiența energetică nu este și nu trebuie să fie corelată cu nivelul producției de energie, decât în situații limită. Într-adevăr în România capacitatea de producție cumulată pentru energia electrică depășește cu mult consumul, însă o mare parte din această energie este produsă cu randamente foarte mici, cu tehnologii învechite și poluante. Asta dacă ne referim la aspectrul “macro”, adică privit la nivelul întregii țări. Dacă însă ne referim strict la centre de date, acestea sunt în general investiții private, iar pentru orice companie privată este foarte importantă menținerea costurilor de operare la un nivel cât mai mic.
Într-un centru de date obișnuit, mai puțin de 50% din energia electrică utilizată este dirijată către echipamentele IT, cea mai parte parte fiind orientată către infrastructura și echipamentele de suport (distribuție electrică, climatizare, iluminat, etc) generând costuri foarte mari de operare. În aceste condiții, orice reducere a consumului de energie conduce automat la creșterea competitivității în piață. Dacă privim mai atent, cheltuielile cu energia într-un timp de zece ani (minimul luat în calcul pentru exploatarea unui centru de date) sunt mai mari chiar decât investiția inițială pentru construirea centrului de date. O reducere de 10% spre exemplu înseamnă enorm, pentru că vorbim de cheltuieli totale cu energia în 10 ani de ordinul milioanelor, sau zecilor de milioane de Euro.

Club IT&C: Studiul anual al intențiilor de amplasare centre de date, studiu elaborat de firma Wakeman&Cushfield, nici măcar nu include România pe lista potențialelor destinații de investiții în astfel de centre. De ce anume ar fi nevoie, în opinia dumneavoastră, ca România să devină o țintă de investiții în acest domeniu?
Mirela Danciu:
Din păcate e adevărat că Romania nu este pe lista posibilelor intenții de investiție a marilor jucători din piața centre de date și câteva dintre motive ar fi:
– Lipsa de predictibilitate a mediului economic și legislativ.
– Piața de energie încă reglementată și nu se știe care va fi situația după liberalizare (cred că liberalizarea totală a pieței de energie se va face undeva prin 2017)
– Lipsa de încredere în mediul politic
– Inexistența unei cereri importante de servicii aferente centrelor de date
– Riscul seismic din România.
Chiar daca România are capacitate excedentară de producție a energiei, infrastructura de distribuție nu este suficient de dezvoltată, astfel că este foarte greu de găsit o locație unde să avem disponibilă o putere de ordinul MegaWaților (eventual din două surse de alimentare diferite) și în același timp să fie îndeplinite și celelalte cerințe pentru amplasarea unui centru de date (să nu fie în orașe, să nu fie prea aproape de culoare principale de transport, să nu fie în zona aeroportuară, etc.).
Și ca să vă răspund la întrebare, pentru ca România să devină ținta investițiilor în domeniul centrelor de date ar trebui înlăturate măcar parțial motivele pentru care în acest moment nu suntem în lista locațiilor atractive.

Club IT&C: APC este un promotor al unor soluții tehnologice inovative, precum centrele de date modulare sau containerizate. Ce avantaje are o astfel de soluție față de soluțiile clasice, și cât de pretabilă este ea pentru România?
Mirela Danciu:
Soluțiile modulare sau containerizate au avantaje certe, și anume:
– Pot fi amplasate acolo unde este nevoie fără investiții în clădiri sau alte elemente de infrastructură
– Termenul de livrare a containerului funcțional este foarte scurt comparativ cu construirea unei clădiri și popularea acesteia cu elemente de infrastructură specifică unui centru de date
– Soluția este pre-fabricată și testată iar nivelul de performanță este garantat de producător
– Există posibilitate de extindere în pași odată cu creșterea nevoilor de business la costuri mai accesibile
– Mobilitatea este un alt mare avantaj, în momentul în care proprietarul nu mai este mulțumit de condițiile din zonă se poate muta cu tot cu echipamente foarte ușor
Poate fi ușor valorificat prin vânzare în caz de eșec al afacerii propuse (se vinde un centru de date, practic și nu niște echipamente disparate)
Dacă este realizat corespunzător, un container poate avea o eficiență energetică mult mai mare decât un centru de date clasic

Dacă mă gândesc la numărul de proiecte pe care le dezvoltăm în acest moment în zona de centre de date mobile (containere) aș spune că piața din România este pregătită să accepte această soluție.

Club IT&C: Centrele de date nu sunt, la ora actuală, singurele construcții inteligente existente. Care sunt eforturile APC în acest sens și prin ce se deosebeste de competitie?
Mirela Danciu:
Din punctul nostru de vedere un avantaj important pentru clienții noștri este posibilitatea de integrare a soluțiilor software destinate pentru aplicații diferite. Astfel, suita de soluții software destinată centrelor de date (monitorizare, management, evaluare și control al resurselor, etc.) poate fi integrată cu soluția BMS (pentru managementul clădirilor inteligente) și astfel se pune la dispoziția clienților o platformă integrată.
Pe de altă parte, suita software APC by Schneider Electric destinată centrelor de date a fost de mai multe ori premiată în ultimul timp, de către mai multe organisme și agenții internaționale pentru nivelul de inventivitate și utilitate a acesteia.
Pe lângă cele menționate mai sus, principala deosebire față de competiție o constituie portofoliul larg de produse Schneider Electric care se constituie într-o soluție la cheie, integrată, și aici mă refer la: transformatoarele de medie tensiune, tablourile electrice, infrastructura pentru centre de date, climatizare de precizie, automatizări, etc.

Club IT&C: Orice clădire inteligentă înseamnă și o soluție de management al infrastructurii. Cum acționează APC din acest punct de vedere, pentru ca potențialii clienți să adopte în numâr cât mai mare astfel de soluții?
Mirela Danciu:
APC este acum parte integrantă a Schneider Electric și așa cum am menționat mai sus putem oferi o soluție integrată pentru aplicații din domenii diferite (centre de date, clădiri de birouri, case inteligente, industrie și automatizări) ceea ce conduce la un portofoliu de clienți foarte larg.
În același timp pe toate căile încercăm să educăm piața și clienții pentru a recunoaște utilitatea implementării unor soluții care să conducă la eficiență energetică. Aș menționa și MyEnergy University, portalul de educație pus la dispoziție gratuit de Schneider Electric pentru toți cei care vor să învețe lucruri noi și să-și dezvolte nivelul de competență pe acest domeniu.